Vikerraadios tuleb ajaloosaade Paidest

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ERR


Paide linn paistis Liivimaa sõja ajal silma südi vastupanuga, seepärast on Vikerraadio ajaloosarjas «Eesti lugu» pikemalt juttu Paide linnast sõjaajal ja enne suurt sõdade aegagi.


Vikerraadio turunduspetsialist Laura Teder lausus, et Paide ilmus esimest kporda kirjalikesse allikatesse 1265. aastal.
Millal sai Paide linnaõigused, missugune oli Paide linn keskajal ja mis juhtus Liivimaa sõja ajal.
Kui vana on Paide sümbol ordulinnuse peatorn Pikk Hermann ehk Vallitorn? Miks Caspar von Oldenbockumit Paide kangelaseks nimetatakse?
Ühenduse Weissenstein juhatuse liige Rainer Eidemiller räägib Paide ajaloost enne Liivimaa sõda Vikerraadios laupäeval kell 13.05.
Laura Teder ütles, et erinevalt paljudest teistest Eesti linnadest, üritasid Tallinn ja Paide vene vägedele vastu panna. Venelased piirasid Paidet mitu korda, kuni saatuslikuks sai see, et 1572. aasta lõpus saabus Liivimaale Venemaa vägesid juhatama Ivan Julm isiklikult.
Juba 1. jaanuaril 1573 langes nende kätte Paide. Ajaloodoktor Andres Adamson räägib 26. jaanuaril kell 13.05 Paidest Liivimaa sõja ajal.
Saatejuht on Piret Kriivan.
Vikerraadio ajaloosari «Eesti lugu» on eetris 2004. aastast. Varem on Paidest juttu olnud seoses Jüriöö ülestõusuga, keskaegsete linnuste saadetes ja vabadussõja sarjas. Neid saab arhiivist järelkuulata. (JT)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles