Lugemiskett meenutab suurkirjanikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järva maavanem Tiina Oraste
Järva maavanem Tiina Oraste Foto: Ants Leppoja

«Vanad inimesed uskusid Vargamäel ja ka mujal ümberringi, et ilmas valitseb mingisugune jumalik tasakaal. On tali külm, siis tuleb palav suvi, on ta aga pehme, siis jääb suvi viluks.»

Sellise katkega «Tõe ja õiguse» I osast jätkas Järva maavanem Tiina Oraste eile Kuma raadios rahvusvahelist lugemisketti «Hansenist Tammsaareni», mille oli kell 15.30 Vikerraadios avatuks lugenud kultuuriminister Rein Lang.

Tammsaare koduvallas Albus tegi vallavanem Kalju Kertsmik ketiga algust täna põhikoolis ja siis jätkas lugemist kogu koolipere.

Lugemisketi eestvedaja, Albu põhikooli emakeeleõpetaja Enda Truboki selgitusel loevad osalejad, nii üksikisikud kui ka kollektiivid, viieminutise katkendi meie esiproosakirjaniku loomingust.

Lugemisketti mõõdetakse nii lugemisaja kui osavõtjate arvu järgi. Lugemist tuleks filmida ja saata klipid Albu põhikooli tervikfilmi loomiseks.

Truboki andmetel on end kirja pannud Prantsusmaalt näitleja Ene Rämmeld ja veel üks prantslasest üksikisik. Juba eelmisel aastal tegi seda Mehhikos vahetusõpilasena õppiv Eesti tütarlaps. Järvamaalt osalevad Paide ÜG, Roosna-Alliku PK, Türi ÜG, Aravete KK (40 inimest), Järva-Jaani G (83 inimest), Ahula lasteaed-algkool, Koeru raamatuklubi Vaimuvalgus, Albu ja Aravete eakad, Alburahva Teater, Albu ja Ahula raamatukogu, Albu lasteaed. «Ketiga saab liituda veel terve veebruari,» lisas Trubok.

Elektriraudtee ASile on Trubok andnud 100 kleebist Tammsaare aforismidega, mida reisijad saavad hakata lähipäevil rongides lugema, olles ka üks lüli ketist. «Kokkuvõtte teeme kirjaniku mälestuspäeval, 1. märtsil SA A. H. Tammsaare muuseumis Vargamäel,» lisas ta.

Eile, 30. jaanuaril möödus Tammsaare sünnist 135 aastat. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles