Haigused murravad järvalasi

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa haigla
Järvamaa haigla Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eelmisel nädalal kahekordistus Järvamaal nende inimeste hulk, kes haigestusid ülemiste hingamisteede viirushaigustesse

Terviseameti Järvamaa esinduse epidemioloogia spetsialisti Maie Laose andmetel haigestus eelmisel nädalal 229 inimest, mis ületab üle-eelmise nädala haigestumust 94 protsendi jagu. «Kuu jooksul on haigestunud 583 inimest, seega registreeriti eelmisel nädalal rohkem kui pool kuu haigestumistest,» täpsustas ta.

Terviseameti andmel vajas Eestis eelmisel nädalal ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu  arstiabi 6053 inimest, juurdekasv oli 42 protsenti.

Maie Laose andmeil on mõnevõrra vähenenud kuni 14aastaste haigestumiste osa.

Nagu nädal varem, diagnoosisid perearstid seitse gripijuhtu. Kõige rohkem on haigestumus suurenenud Aravetel, Koigis ja Järva-Jaanis, suur püsib see ka Väätsa vallas.

Väätsa perearst Signe Lieberg arvas, et mõnda aega võib haigeid isegi juurde tulla. «Paljudes peredes on keegi haige ja see läheb pereliikmeid pidi edasi,» põhjendas ta.

Haigestumise vältimiseks soovitas Lieberg tervetel palju õues liikuda ja näiteks lapsi mitte poodi kaasa võtta. «Ostukärude küljest võib igasuguseid nakkusi saada,» hoiatas ta.

Palavikus inimestel soovitas Lieberg kindlasti koju jääda, loobuda magusast ja toorpiimast ning juua selle asemel mineraalvett või spordijooke, sest palavikuga higistab inimene soolad välja, mis nõrgestab organismi veelgi. «Ka analüüse tehes näeme, et paljudel haigetel on organismi soolatase väga madal,» lisas ta.

Lieberg lisas, et arsti juurde tuleks pöörduda siis, kui palavik mitme päeva jooksul ei alane, köha takistab hingamist või on näiteks kõrvavalu.

Kuigi terviseamet soovitab haiglaravil olevaid lähedasi mitte külastada köha, kurguvalu või nohu korral, pole Järvamaa haigla seni haigete külastamist piiranud.

Haigla ravijuht Tiiu Aule kinnitas, et nad arutasid küsimust eile ja pidasid nõu ka perearstidega. «Esialgu ei näe me patsientide külastamise piiramiseks põhjust,» kinnitas ta.

Haigla peaarst Andres Müürsepp on varem Järva Teatajale öelnud, et vajadus tekkides haigla selle piirangu ka kehtestab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles