Kersti Sarapuu: Seisame suurema eakate toetuse eest

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Sarapuu
Kersti Sarapuu Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paides võimu kaotanud endine linnapea ja volikogu esimees Kersti Sarapuu lubab, et kuigi eakate toetus võis koalitsiooni lõhki ajada, tahavad nemad edaspidi seista vajadusel veelgi suurema toetuse eest.

Saabusite nädalavahetusel perega puhkuselt Ameerikast. Kas Paide võimupööre rikkus puhkuse ära?

Rikkus küll. Kui kuulsin, et Paides on midagi toimumas, hakkasin Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) inimestelt uurima, mis toimub, kuid nad ei võtnud mu kõnesid vastu.

Suhtlemise tegi raskeks ka ajavahe, sest kui siin on päev, siis Ameerikas oli öö.

Kolm ööd üritasin suhteid siluda, kuni sain teada, et uus koalitsioon on loodud ja enam pole midagi teha.

Ei julge mõeldagi, kui suureks on telefoniarve nende kõnede tõttu paisunud.

Kui palju oleks võimupööret muutnud, kui oleksite kodus olnud?

Võimalik, et oleksime suutnud erimeelsused ületada ja leida lahenduse jätkata.

IRL ja Reormierakond ütlevad, et teie alustasite võimupööret, sest tahtsite saada linnapeaks. Kuidas kommenteerite?

Mulle tundub, et praegune linnapea otsustas oma tooli võimupöördega kindlustada.

Mulle meenuvad reformierakondlaste mee moka peale määrimised: Aldid, Lehemets (volikogu liikmed Tarmo ja Ingrid Alt ning Janno Lehemets – toim), kes pakkusid oma tuge linnapeana jätkamisel.

Eks neist võib ka aru saada. Reformierakond on Paides olnud üle seitsme aasta opositsioonis ja nad kibelesid ükskõik kellega koalitsiooni tegema. Kui meid ei õnnestunud nõusse saada, siis läksid järgmise juurde.

Eksivad, kes arvavad, et linnapea olla on unistuste amet. Mõnele võib see tunduda hea palgaga auametina, aga minule tähendas see rohkem kui viis aastat meeletult rasket tööd ja vastutust. Kui valijad edaspidi soovivad, siis jõuan veel linnapea olla, sellega pole kiiret.

Kes ja kellele ikka tegi ettepaneku muuta koalitsiooni?

Neid ettepanekuid on meile Reformierakond mitmeid teinud – ma ei lange personaaliasse, kes nimeliselt viimane kord tegi –, meil tuleb ka edaspidi koos tööd teha. Olen alati seisnud selle eest, et inimestevahelistes suhetes säiliks lugupidamine ja teistele mitte haiget tegemine.

Mina oleksin koalitsiooni muutmisel öelnud oma partnerile, et kuna erimeelsused on kasvanud suureks, on koostöö võimatu, peame lahku minema.

See oli meile väga hea õppetund, tõdesime veel kord, et poliitika ongi vahel räpane mäng.

Iga asi siin ilmas on millekski hea. Näen võimalusi kõrvalt vaadata linna tervikuna, objektiivsemalt ja saada mitte ainult võimupositsioonilt, vaid ka kodanikualgatustena üht-teist linnakodanike heaks korda saata.

Mida ütlete uue koalitsioonileppe kohta?

Pean selle alles läbi lugema

Kuidas kommenteerite IRLi süüdistusi teie ja abilinnapea Elena Sapi kohta?

Ma ei hakka neid isegi kommenteerima, sest need on nii absurdsed. Nagu olen ennegi öelnud, andke mulle inimene ja ma panen talle süüdistuse kokku. Kui volikogus on hääled koos, võib otsustada kõike, ka seda, et rohi ei ole roheline, vaid sinine.

Minu pihta on aegade jooksul palju nooli lendu lastud, eriti Reformierakonna kohalikelt juhtpoliitikutelt. Selle tulemusena olen endale paksu naha kasvatanud ega imesta enam millegi üle.

Mul on kahju Elena Sapist, kes tegi tööd südamega juba minu linnavalitsuse koosseisus. Tema juhitud osakonna kirjutatud projektidega tõime linna tohutu raha: olgu see ajakeskus, noortekeskus, uus lasteaed, gümnaasium või lasteaedade remondid.

Kuidas plaanib Keskerakond opositsioonis käituda?

Esindame endiselt linlaste huve. Kui endine koalitsioonipartner teatas, et koalitsiooni purunemises oli süüdi eakate toetus, siis seisame jätkuvalt selle eest. Ka selle eest, et summa oleks vajadusel suurem. Arvestades tohutult suuri elektriarveid ja tõusnud kodukulusid, on vaja luua süsteem, kuidas tasakaalustada ja hüvitada seda nii eakatele kui ka noortele peredele.

Toetame kõike positiivset, mida koalitsioon ette võtab. Sellele, mida ei tehta, juhime pidevalt tähelepanu.

Kas jääte volikokku edasi?

Ikka, sest minule antud hääled, mis on olnud kahtedel järjestikustel valimistel ajalooliselt suurimad mitte ainult Paides, vaid ka maakonnas, kohustavad mind selleks. Ma ei vea oma valijaid alt.

Sügisesed valimised pole enam kaugel. Kas välistate koostööd mõne erakonnaga või kellega just sooviksite koalitsiooni teha?

Elus ei tohi midagi välistada. Kogu maailm on muutumises, ka Eesti on muutumises, inimesed vaatavad kõike juba uue pilguga. Inimesed on justkui ärganud.

Seekord võib valimiste pilt olla hoopis teistsugune. Inimesed ootavad liidrit, kes julgeb otsustada, inimeste heaks midagi head ära teha.

On ju veel lahendamata riigigümnaasiumi küsimus, haldusreform, ümberkaudsed vallad tahavad näha maakonnakeskust Paidet kui eeskuju ja maakonna elu vedajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles