Maksuamet tagastab tänavu raha vähem

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maksuameti prognoosi järgi peaks tuludeklareerijaid olema tänavu eelmise aastaga võrreldes rohkem, kuid tulumaksu tagastatakse vähem. Eelmisel aastal oli deklareerijaid 646 800, tänavuseks prognoosib amet neid 645 000.

Tulumaksu tagastati eelmisel aastal 100,4 miljonit eurot, kuid sel aastal makstakse ameti hinnangul tagasi vaid 96 miljonit eurot.

Raha hakatakse tagasi maksma 28. veebruaril ning deklaratsiooni esitamise viimane päev on 1. aprill. Kauem läheb nende deklaratsioonidega, mis esitatakse paberil. Need inimesed saavad raha tagasi alles alates 20. aprillist.

Samas loodab amet, et 95% inimestest deklareerib tulud veebis. Möödunud aastal oli nende osa 94%.

Kiirelt, viie tööpäeva jooksul saavad tulumaksu tagasi need maksumaksjad, kes esitavad deklaratsiooni hiljemalt 2. aprilliks elektroonselt ja kellel puuduvad maksuvõlad.

Sel aastal tuleb arvestada ka mõne muudatusega. Näiteks saab tuludest maha arvata koolituskulusid, eluasemelaenu intresse ja annetusi 50% tuludest, kuid mitte rohkem kui 1920 eurot deklareerija kohta. Aasta tagasi oli mahaarvamiste piirsumma 3196 eurot.

Lisaks on piiratud vabatahtliku kogumispensioni tuludest mahaarvamist. Kui varem oli piirang 15% tuludest, siis kehtib ka summaline ülempiir, mis on kuni 6000 eurot aastas. (ERR/E24)

MUUDATUSED

• Muutub üldine mahaarvamiste piirang. Kodulaenuintresse ja koolituskulusid saab varasema 3196 euro asemel tagasi küsida kokku 1920 euro teest. Möödunud aasta info põhjal mõjutab see muudatus 20 000 inimest.

• Vabatahtliku kogumispensioni varasemale 15 protsendi piirangule lisandub ka 6000 euro piirang. Muudatus puudutab vaid 139 inimest.

• Kasvava metsa raieõiguse võõrandamise ja raiutud metsamaterjali võõrandamise tulust saab maha arvata metsa majandamisega seotud kulud.

• Suurematest pankadest saab maksu- ja tolliametile edastada investeerimiskonto eeltäidetud andmed.

• Tagastamisele kuuluva tulumaksu saab jätta nii osaliselt kui ka täies mahus MTA-le. Varem võis jätta ametile maamaksukohustuse tarbeks maksuga võrdse summa. Nüüd võib jätta enda kindlaks määratud summa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles