Türilanna jaoks algas aedniku kevad juba jaanuari lõpus

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Neile, kes juba igatsevad sõrmed mullaseks teha, on see aeg peagi käes. Türilase Helju-Malle Laiksoo jaoks algas aedniku kevad juba jaanuari lõpus.

Helju-Malle Laiksoo pistis jaanuari lõpus mulda varajase põõsastomati ja alati õitsva väikese begoonia seemned, pisut hiljem petuuniad, lobeeliad, takeetesed ja raudürdi. Nüüd käib ta iga päev oma taimekesi silitamas ja veega üle piserdamas, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Tomatiseemned said nii vara mulda selleks, et juba mai lõpus oleks värsked tomatid omast aiast võtta. Kõik ülejäänud tomatisordid plaanib ta maha külvata naistepäeva paiku või pisut hiljem.

"Nüüd juba peaks hakkama maha panema suvelilli ja siis ka tomateid. Hiljem tulevad kapsad, astrid, need tulevad enam-vähem ühel ajal. Üldiselt suvelilled kõik," ütles Laiksoo.

Ta selgitas, et kui taimele kasvab esimene päris leht on aeg nad suurematesse kastidesse pikeerida.

Praegu ilutseb Laiksoo aknalaual umbes tuhatkond taimehakatist. Enda tarbeks need mõistagi ära ei kulu, peamine osa rändab Türi lillelaadale, kust naine pole kordagi puudunud.

"Eks ta ole väikene pensionilisa ja harjumus ka. Kõige suurem on ikkagi harjumus, sest omale pean ma nagunii tegema ja et natukene kulusid tagasi saada, siis olen lillelaadal käinud," selgitas ta.

Laiksoo on seda meelt, et taimede ette kasvatamisega saab hakkama igaüks, kui valida õige muld ja alustada lihtsamate taimedega nagu tomat, kurk ja kõrvits. Jändamist nendega on, kuid nagu Laiksoo kinnitas, garanteerib taimedega tegelemine rahulolu ja hea enesetunde. (ERR Uudised)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles