Presidendi istutatud tamm saab viida

Merili Nikkolo
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõõmsad noored tervitavad president Konstantin Pätsi, keda saadavad haridusminister kolonel Jaakson (vasakul) ning Põllutöökoja esimees ja maanoorte vanem August Jürima.
Rõõmsad noored tervitavad president Konstantin Pätsi, keda saadavad haridusminister kolonel Jaakson (vasakul) ning Põllutöökoja esimees ja maanoorte vanem August Jürima. Foto: Päinurme koduloomuuseum

Laupäeval, 27. aprillil kell 12.30 toimub Paide vallas Mustla külas endise koolihoone asukohas Konstantin Pätsi istutatud tamme juures mälestusviida avamine.


Uus Mustla 6-klassiline algkool valmis lõplikult ja õnnistati sisse 15. oktoobril 1933. Osaliselt oli maja kasutuses paar aastat varem. Koolimaja alumisel korrusel asusid klassiruumid, saal näitelava ja klaveriga, koolijuhataja korter ja abiruumid. Mansardkorrusel oli internaat, tuba õpetajale ja kooliteenijale.

Hoone püstitamisele aitas kaasa Mustla haridusselts, kes kogus kontsertide, näituste ja näiteringi etendustega hoone ehituseks lisaraha. Tänutäheks said haridusselts kasutada valminud koolimaja saali.
1937. aasta kevadel külastas kooli juhataja Karl Pedaku eestvõttel president Konstantin Päts. Koos presidendiga istutasid õpilased koolimaja juurde tamme.

6. augustil 1941 süütasid taganevad hävituspataljoni väeosad leekkuulidega koolimaja. Puidust hoone hävis tulekahjus täielikult koos läheduses olnud kaupluse ja meiereiga.
President Konstantin Pätsi istutatud tamm jäi tulest puutumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles