Paidelased mälestavad homme küüditatuid

Tiit Reinberg
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Homme kell 17.30 algab Paides Murtud Rukkilille mälestusmärgi juures juuniküüditamise aastapäeva mälestustseremoonia ning lillede ja küünalde asetamine.

1941. aasta juunis Nõukogude Liidu võimude toimepandud küüditamise käigus deporteeriti mitmelt Nõukogude Liidu võimu all olevalt alalt üle 65 000 inimese. Juuniküüditamine hõlmas Eesti, Läti, Leedu, Valgevene, Ukraina ja Moldova alasid.

14. juuni öösel kella ühe-kahe paiku alustasid küüditamisrühmad tegevust üle Eesti. Õhtul magama läinud pered aeti üles ja neile loeti ette määrus, mille alusel nad kuulutati kas arreteerituks või kodumaalt välja saadetuks. Mingit kohtuotsust selleks polnud. Korterid ja hooned otsiti läbi. Kaasa lubati võtta kuni 100 kg asju.

13. juunil Moskvast antud korralduse järgi tuli Eestist küüditada 11 102 inimest. Kõiki neist ei suutnud küüditajad siiski tabada. Praegu loetakse juuniküüditatute koguarvuks veidi üle 10 000 inimese.

Alaealisi (kuni 17aastaseid) olid nende seas 36–38%, alla aastaseid lapsi oli üle saja, oli ka voodihaigeid vanainimesi. Juuniküüditamise tagajärjel hukkus umbes 6000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles