Koolilõuna jätab vanemate rahakoti puutumata

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildi järgi võib öelda, et 1939. aastal olid Türi aiamajandusgümnaasiumi esimese klassi õpilased vägagi piimamaiad. Kooli jõudis piim suure pütiga mõnesaja meetri kauguselt meiereist, seejärel jagati see õpilastele. Mõni laps võttis piima kodust pudeliga kaasa. Tänapäeval saavad koolid kõigile õpilastele anda piima tasuta.
Pildi järgi võib öelda, et 1939. aastal olid Türi aiamajandusgümnaasiumi esimese klassi õpilased vägagi piimamaiad. Kooli jõudis piim suure pütiga mõnesaja meetri kauguselt meiereist, seejärel jagati see õpilastele. Mõni laps võttis piima kodust pudeliga kaasa. Tänapäeval saavad koolid kõigile õpilastele anda piima tasuta. Foto: Erakogu

Kui Paide välja arvata, on kõik omavalitsused tänavu suutnud säilitada lastele põhikooli lõpuni tasuta lõuna, maakeskkoolides ei pea maksma ka gümnasistid.

Sellest õppeaastast peavad Paides I–IX klassides käivate laste vanemad loovutama rahakotist koolitoidule 3.53 krooni päevas. Lõuna maksab 15 krooni, millest 11.47 krooni annab riik.

Seni tasus tegeliku hinna ja riigitoetuse vahe omavalitsus, nüüd hüvitab ta selle vaid toimetulekuraskustes ja vähekindlustatud peredele.

Neli Järvamaa omavalitsust on koolilõuna maksumuseks kinnitanud täpselt selle summa, mille riik ühe õpilase kohta annab.

Seejuures tuleb arvestada, et selle rahaga saab osta vaid toiduained, kuid omavalitsus peab tihtilugu maksma veel lõuna valmistamise eest, muuhulgas näiteks kokkadele töötasugi.

Koeru valla koolilõuna on võrdlustabeli järgi kõige kallim (19 krooni). Koeru keskkooli õppealajuhataja Anneli Eesmaa selgitas, et toidu valmistab Koeru hooldekeskuse köök, mis tähendab, et lõuna maksumusse ongi arvutatud juba muud kulud.

TEAVE
KOOLILÕUNA MAKSUMUS
Albu vald 15 krooni.
Ambla vald 11.47 krooni.
Imavere vald 20 krooni (toiduainetele kulub 10.16 krooni)
Järva-Jaani vald 12 krooni.
Kareda vald 12 krooni.
Koeru vald 19 krooni (selle sees on ka toiduvalmistamise kulu)
Koigi vald 11.47 krooni.
Paide linn 15 krooni (sellest 3.53 krooni maksab lapsevanem)
Paide vald 11.47 krooni.
Roosna-Alliku vald 11.47 krooni.
Türi vald 15 krooni.
Väätsa vald 12 krooni.

Riik maksab koolilõuna eest 11.47 krooni õpilase kohta päevas.
Koolil on võimalus taotleda piimatoetust (6.34 krooni kilogramm, 6.53 krooni liiter) ja puuviljatoetust (3.35 krooni õpilase kohta nädalas). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles