Lehmad teenivad kümneid miljoneid miinust

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Järvamaa põllumehed maksavad iga nädal piimatoodangule peale miljon krooni, mis tähendab suurematele põllumajandusühistutele aastas ligi kümne miljoni krooni suurust kahju.

Kui arvestada, et piimakilo omahind on keskmiselt neli krooni ja põllumeestele maksab kombinaat 3.50 krooni, toob iga piimaliiter tootjale 50 senti kahjumit. Lehm, kes lüpsab aastas 8000 kilogrammi, tähendab oma peremehele 4000kroonist miinust.

Eesti suurim piimatootja on Estonia OÜ, kellel koos tütarettevõtte Kabala Agroga on lautades üle 2000 lüpsilehma, teenib selle arvutuse kohaselt aastas odava piima tõttu kahju kümme miljonit krooni.
Estonia juhatuse esimees Ain Aasa tunnistas, et need arvutused peavad paika. Samas oli Aasa optimistlik, sest viimasel ajal on piimahind hakanud tõusma ja kui nii jätkub, pole aasta lõpul tarvis enam tootmisele peale maksta. «Oleme aga nii suures miinuses, et kui hind normaalsele tasemele tõusebki, kulub terve järgmine aasta kahjumi tagasiteenimisele,» selgitas ta.

Kui varem on põllumajandust peetud püsivaks majandusharuks, siis Aasat häirib, et viimasel ajal pendeldab piimahind seinast seina, kõikudes viie ja kolme krooni vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles