Tehnikaring naelutab Imavere poisid garaaži

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reima ja Arti Nõmmik andsid tehnikaringi poistele putitada oma ATVd, millega nad saavad ka sõitmas käia. Pildil nokitseb tööd teha Timo Reinpõld.
Reima ja Arti Nõmmik andsid tehnikaringi poistele putitada oma ATVd, millega nad saavad ka sõitmas käia. Pildil nokitseb tööd teha Timo Reinpõld. Foto: Erakogu

Sügisel sai Imaveres tühjast garaažist abivalmis isade toel tehnikaringi ruum, kus praegu putitab kümmekond poissi ATVsid ja muruniidukeid. Tööriistad on ringile annetanud kohalikud inimesed.

Imavere tehnikaring on õnnelike juhuste kokkulangemise tulemus. Imavere valla noorsootöö spetsialist Reima Nõmmik selgitas, et kunagi ostis ta abikaasa Artiga koju väiksed ATVd, aga need jäid seisma. Perekonnatuttav, Säreveres autotehnika eriala lõpetanud Marek Kasar ütles neile, et tema võiks masinaid putitada, sest talle pakub nokitsemine huvi.

Abilised varustasid
tööriistadega

Reima Nõmmikut omakorda oli ammu vaevanud mure, et poistel pole Imaveres küllalt tegevust. «Siis viisime lihtsalt mitu asja kokku,» märkis ta.
Olemas olid remonti vajavad masinad ja hea rahulik inimene, kes noortega tegeleks. Nõmmik rääkis Kasarile jutu ära ja Kasar oli valmis poisse juhendama.
Samuti tegi Nõmmik poiste seas küsitluse, millest selgus, et huvilisi jagub. Pärast seda hakkasid lapsed  pidevalt pärima, millal ring alustab, see kannustaski kiiremini tegutsema.

Imavere Soojuses töötav Arti Nõmmik pakkus tehnikaringi ruumiks välja asutuse kõrval kasutult seisva garaaži, mis vajas remonti, et vastaks ringitöö nõuetele.
Appi tulid isad, kes ehitasid ruumi ahju, paigaldasid ventilatsiooni, elektri ja töölauad. Nõmmik lisas, et isad ja teised abistajad varustasid ringi ka tööriistadega, nagu mutrivõtmed ja kruvikeerajad. «Üks isa laenutas meile pikaks ajaks treipingi,» lisas ta.
Poistele putitada andis perekond Nõmmik oma neli ATVd, millega poisid käivad nüüd aeg-ajalt sõitmas. «Oleme teinud korda vanu muruniidukeid, puhastame ja värvime need ning müüme maha, et saada raha töövahendeid osta,» selgitas Arti Nõmmik.
Nõmmik lisas, et poisid toovad tehnikaringi ka oma võrre ja motikaid  «Hoiavad oma masinad korras ja hooldavad neid, et oleks küla vahel ohutum sõita,» ütles ta.
Kui kellelgi on kodus vana ülearust tehnikat, võtab Imavere tehnikaring Nõmmiku ütlust mööda need rõõmuga vastu, et nende peal kätt harjutada.

Reima Nõmmik ütles, et  tehnikaringi käivitamisele palju raha ei kulunud, sest ringitööks tarvilikud vahendid tõid ja aitasid ruume korrastada abivalmis inimesed  või leidus selleks muid võimalusi. Näiteks valgustuse tarvis raha saamiseks viisid nad vanarauda kokkuostu.
Nõmmik lisas, et kulutada tuli siiski tööohutuse peale, sest poistel peavad ees olema põlled ning peas  kaitseprillid ja -maskid.
Selleks tuli raha Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse projektikonkursilt, kus Nõmmiku kirjutatud kavand pälvis 15 000 krooni. Osa sellest kulub ka loovtegevust arendavale ringile. «Tänapäeval võib olla naljaks, et midagi tehakse nii, et hakatakse põlve otsas nokitsema, aga praegu tundub, et see rahuldab kõiki,» arutles ta. «Arenguruumi on veel palju, aga edaspidi saab projektide kaudu raha küsida.»

Kahe tunni asemel kulub neli

Tehnikaringi tegevusest võtab osa üle kümne poisi. Enamik neist käib Reima Nõmmiku ütlust mööda Imavere põhikoolis, kuid talle on märku andnud ka huvilised, kes on lõpetanud põhikooli mõni aasta tagasi.
Poisid saavad kokku igal pühapäeval. Kolmapäeval kohtuvad nad juhul, kui juhendaja Marek Kasar on töölt prii.
Arti Nõmmiku tähelepanekut mööda poistele huviring meeldib. «Oleme plaaninud tööd kaks tundi, aga pühapäeval läheb alati neli tundi ära, sest poistel on nii suur huvi,» ütles ta. «Viimane kord ütlesid nad, et võiksid juba hommikul kell kaheksa kohtuda.»
Ringitasu poistelt seni küsitud pole, kuid järgmine kord tuleb kaasa võtta 25 krooni, et maksta kütuse eest, mis kulub ATVdega sõites.
Nõmmik tunnistas, et tema nokitseb rõõmuga koos poistega masinate kallal. «Minule on see põnev, kerge hobi juba,» lisas ta.

Üks tehnikaringis käija on Imavere põhikooli VI klassi poiss Tario Raimond Meerbach, kes ei hoidnud seal esimest korda mutrivõtit käes. «Pärast neljandat klassi ostis sõber võrri ja siis hakkasime seda ehitama,» selgitas ta.
Tario Raimond lausus, et tema tahtis väga tehnikaringi minna ja emalegi mõte meeldis. «Muidu pidime niisama küla vahel olema, aga nüüd saame olla ühes kindlas kohas,» sõnas ta.
Tario Raimond lisas, et nokitses enne koduski masinate kallal, aga polnud nii palju võimalusi kui nüüd huviringis.
Seni on poisid putitanud ATVsid, aga peagi tahab Tario Raimond korda teha oma praegu rivist väljas oleva minimopeedi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles