Kolu mõisas tegutseb uus omanik

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaid Kolu mõisa korrastamist juhtinud Ülo Ormus on veendunud, et uue omanikuga saab mõis lähiaastatel korda, üks esmatöö on ehitada häärberile sobilik trepp.
Aastaid Kolu mõisa korrastamist juhtinud Ülo Ormus on veendunud, et uue omanikuga saab mõis lähiaastatel korda, üks esmatöö on ehitada häärberile sobilik trepp. Foto: Tiit Reinberg

Kolu mõisa uued omanikud lubavad paigutada lähiaastatel kompleksi kuni 35 miljonit krooni, et kujundada sellest konverentside ja kultuuriürituste paika.

Kolu mõisa ostis kolmapäeval firma PMC Ehitus, mille omanik ja juhataja Priit Pae kinnitas, et tööd algavad lähiajal, kuid siiski pole loota, et aasta või paariga nendega ühele poole jõuab. «Töid alustame kevadel pargis, kus tuleb võsa maha võtta ning sildu ja teid korrastada,» täpsustas ta.

Kolus võib teatrit näha

Sügiseks on Pae seadnud eesmärgi korrastada mõisa küttesüsteemi, et hoone talvel külma ei jääks. «Esimeste tööde hulgas on ka terrassi korrastus ja korraliku trepi ehitus,» lausus ta.

Sisetöid lubas Pae alustada sellest, et uurib kõigepealt põhjalikult mõisa ajalugu ja peab aru Muinsuskaitseametiga. «Tahame mõisa taastada võimalikult algupäraselt, selleks on teretulnud igasugune teave ja fotod, kuidas siin vanasti kõik välja nägi,» ütles ta.

Mõisahoonest kiviviske kaugusele jäävast meiereist huvitub Pae kui tulevasest konverentsipidajate peavarjust.

Pae plaanidesse mahuvad ka lavastajad, kes võiksid Kolusse etendusi seada. «Need on esialgsed plaanid ja võimalik, et valime hoopis mõne muu suuna,» ütles ta.

Küll kinnitas Pae, et tema mõisasse elama ei asu, mis tähendab, et väravaid lukku ei panda.

Praeguste arvutuste kohaselt kulub Kolu mõisa korrastustöödele 30 – 35 miljonit krooni ja need võivad kesta kolm kuni neli aastat.

Pae ütles, et otsis mõisat juba tükk aega ja otsustas Kolu kasuks, sest seal on, mida taastada. Mõisat edasi müüa Pae esialgu ei kavatse, kuid tunnistas, et äris ei saa seda sajaprotsendilise kindlusega kunagi väita.

Aastaid Kolus mõisavalitsejana töötanud Ülo Ormus ütles, et on järgmisest nädalast jälle Kolus, seekord varahaldurina.

Mõisa eest küsiti 12 miljonit

Uue mõisaomaniku kohta lausus Ormus üksnes kiidusõnu ja on kindel, et nüüd ometi saab mõis lähiaastatel ka korda.

Kolu mõis läks Concordia ülikooli pankroti järel müüki algul 12 miljoni krooniga, kuid hind langes lõpuks 10 miljonile kroonile.

Müügis olnud kinnistutel asuvad Kolu mõisahoone ja selle juurde kuuluv elamu, meiereihoone varemed ja kolm hoonestamata kinnistut. Kinnistute kogupind ulatub ligi 50 hektarini.

Concordia ülikooli endised omanikud Mart ja Mari–Ann Susi andsid kohtus sõlmitud kokkuleppe alusel Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Varahalduse valdusse pankrotivaraks kuus neile kuuluvat kinnistut, mis on Kolu mõis ja selle ümber olevad maad.

TEAVE

Kolu mõisa punastest tellistest historistlikus laadis kahekorruselise peahoone lasi Eduard von Middendorff ehitada 1888 – 90 baltisaksa arhitektil Erwin Bernhardtil, kes hoolitses ka pargi lahenduse eest.

Hoonel on kõrge graniitsokkel, puitpitsiga ääristatud madal viilkatus, peasissekäiku raamivad kõrged neljatahulised sambad. Tagaküljel asunud palkonist on säilinud osaliselt graniidist terrass ja trepp.

Häärberi keskmeks on läbi kahe korruse ulatuv hall ja sama kõrge peegelvõlvlaega saal.

Saali otstes on söögituba ja salongid. Umbes 900 m² suuruses hoones on tube vähem, kui väljast võiks arvata. Romantiku võluvad diagonaalselt toanurkades asuvad uksed, eri tasapinnad, ootamatud aknad, nišid ja vaatlustorni alune sopp kohe ära. Omapära lisab veel teise korruse ruumide kõrgusevahe.

Allikas: Maakodu/JT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles