Lugemisaastat alustas võistulugemine Albus

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Reedel sai Albu mõisas VII A. H. Tammsaare loomingu võistulugemise «Hansenist Tammsaareni» eel piduliku alguse Eesti lugemisaasta, mille avas ettelugemisega kultuuriminister Laine Jänes.

Kultuuriminister Laine Jänes ütles, et kui tuli ettepanek avada lugemisaasta Albus, oli ta sellega kohe päri. «Kus siis veel, kui mitte Albus, kuhu noored inimesed on Tammsaaret lugema tulnud,» põhjendas ta.

Jänes märkis, et Tammsaare mail on tõde ja õigust ikka taga aetud ja see on kujunenud eesti rahva elufilosoofia alussambaks.
Et kohe oli järgnemas Tammsaare loomingu võistulugemine, otsustas minister Jäneski teha ühe lugemisproovi.

Selleks oli ta valinud Tammsaare kogutud teoste kolmandast köitest jutustuse «Kärbes, prussakas ja ämblik». «Loodan, et mõisate sellest mõistujutust, mida on tahtnud toona öelda Tammsaare ja mida mina praegu,» lisas ta.

Lugemishuvilisi oli Albusse tervitama sõitnud ka Ameerika Ühendriikide Eesti suursaatkonna kultuuri- ja pressiatašee James Land, kes tegi seda eesti keeles.

Land ootab lugemisaastalt, et lugemismõnu saavad tunda need, kel pole olnud siiani selleks aega, ja lugejad teevad õnnelikuks raamatud, mis on jäänud riiulitele liiga kauaks tukkuma.

Eesti emakeeleõpetajate seltsi esimees Kaja Sarapuu tundis heameelt, et seltsi ettepanekul on aasta tänavu pühendatud lugemisele. «See on ju see töö, mida me teiega koos teeme,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles