Hunnikusse mahub puid vähem kui riita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Enne kui küttepuude müüjale raha maksta, tuleks veenduda, kas puid on ikka tellitud kogus, sest ebakorrapäraselt hunnikkuse puistatud ja riita laotud puude ruumimeetrite hulk on erinev.

Küttepuid müüva Koldetule esindaja Sulev Metsalu ütles, et talv on olnud pikk, külm ja lumerohke ning elanikkond on küttepuuvarud ära tarbinud. See olukord on omakorda soodne õnneotsijaile, kes odavat hinda näidates ostjaid meelitavad. «Elanikud on nõus küttepuid ostma iga hinna eest, kuid tellitud hunnikut riita ladudes on puid tellitud kogusest kolmandiku jagu vähem,» teadis ta öelda.

Hiljem on raske
pettust tõendada

Asi on selles, et lõhutud küttepuude riita laotud ruumimeeter ja ebakorrapäraselt hunnikusse visatud puisteruumimeeter on erinevad suurused.
Metsalu toob näite. «Ostes 10 ruumimeetrit puistes puid hinnaga 350 krooni ruumimeeter, maksate 3500 krooni, aga riidastades selle hunniku, saate ainult 6,7 ruumimeetrit laotud puid. Seega kujunes ruumimeetri hinnaks tegelikult 522 krooni,» selgitas ta.
Metsalu ütles, et see, kas puid müüakse puiste- või laotud ruumimeetri hinnaga, tuleb kohe selgeks teha, sest hiljem ei tõesta ostja kuidagi, et ta just nii palju puid ostis või pole pooli puid juba ära kütnud.

Metsalu on ka kuulnud, et tihtilugu on hiljem puumüüjale helistades telefon välja lülitatud või pole number enam kasutuses. «Selle vältimiseks tuleb teada, et puistes puu kogus tuleb jagada 1,5ga, et saada teada laotud ruumimeetrite kogust,» õpetas ta.
Metsalu lisas, et arv 1,5 on ligikaudne ja pisut sõltub maht sellestki, kui korralikult puud laotud on.
Metsalu hoiatas, et on müüjaid, kes inimeste teadmatust ära kasutades väidavad, et puisteruumimeeter on sama, mis laotud ruumimeeter. «Koefitsienti arvutamata tundub kliendile puisteruumimeetri hind sobilikum, kuid kogusega saab ta petta,» põhjendas ta.
Eriti tähelepanelik soovitas Metsalu olla müüjate suhtes, kes pakuvad küttepuid märgatavalt odavamalt kui teised pakkujad. «Kui neli müüjat küsivad ruumimeetrist 450–550 krooni ja keegi 300 krooni, tasub hakata asja uurima,» ütles ta.

Odavalt pakuvad juhumüüjad

Metsalu kinnitust mööda pole nii odavalt võimalik küttepuid üldse müüa, sest juba toote omahind on kallim. «Kui selline hind on puisteruumimeetril ja seda laotud ruumimeetritesse ümber arvutades selgub, et ei müünudki odavamalt, vaid isegi veidi kallimalt kui teised pakkujad,» selgitas ta.
Odavalt saavad Metsalu ütlust mööda müüa ka niisugused pakkujad, kellele puudemüük pole igapäevategevus. «See on nagu ehitusegagi, et kui oli buumiaeg, oli iga mees ehitaja, tänavu on küttematerjali järele suur nõudlus,» lausus ta.

Kolmas mõõt, milles puitu mõõdetakse, on tihumeeter. See on meeter korda meeter korda meeter täispuitu.
Kui osta lõhkumata palki, tuleb ruumimeetri saamiseks korrutatud meetrit jagada kahega. Metsalu märkis, et selle kogust arvutada on keerulisem, aga inimesed tavaliselt lõhkumata puid palju ei ostagi. «Keskmiselt on nii, et kui palk on kolm meetrit pikk, kaks meetrit lai ja kaks meetrit kõrge, tuleb korrutada kolm korda kaks korda kaks ja jagada summa kahega,» täpsustas ta.

TEAVE

Tihumeeter    Laotud rm    Kolmemeetrise palgi rm    Puiste rm
1,00 m³           1,50 m³               2,00 m³                     2,25 m³
0,67 m³           1,00 m³               1,34
m³                     1,50 m³
0,50 m³           0,75 m³               1,00
m³                     1,13 m³
0,44 m³           0,67 m³               0,88
m³                     1,00 m³

Tihumeeter: 1 m³ (m × m × m) õhuvahedeta puitu.
Laotud ruumimeeter: 1 m³ riidastatud lõhutud puid koos õhuvahedega (u 67% puitu ja 33% õhuvahesid).
Puisteruumimeeter: 1 m³ riidastamata lõhutud puud või hunnikus puid koos õhuvahedega (u 44% puitu ja 56% õhuvahesid).
Kolmemeetrise palgi ruumimeeter: 1 m³ virnastatud palke koos õhuvahedega (u 50% puitu ja 50% õhuvahesid).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles