Ligi tuhat inimest on end Järvamaa talgutele kirja pannud

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgutel koristatakse peamiselt prügi.
Talgutel koristatakse peamiselt prügi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Seoses üle-eestilise talgupäevaga vajab Järvamaal abikäsi 74 kohta, kus jagub tööd 2406 inimesele.

Paari päevaga on mitu talgut nimekirja lisandunud. Veel kolmapäeval oli Järvamaal talgukohti 67.

«Teeme ära!» talgupäeva avalike suhete juht Tiina Urm lausus, et ametlikult on end talgutele kirja pannud 958 inimest.

Järvamaa talgutest vajab homme kõige rohkem abilisi Nurmsi lennuväli, kuhu on oodatud 200 inimest. Talgujuht Mihkel Haug lausus paari nädala eest Järva Teatajale, et põhiliselt ootab ees koristustöö. «Et see on aktiivne piirkond, kus tehakse langevarjuhüppeid, paintballi lahinguid, Kaitseliidu üritusi, matku, siis peaks territooriumi ikkagi ära koristama,» põhjendas ta.

Haug ütles, et jõudumööda on nad langevarjuritega seal igal aastal prügi korjanud.
Lisaks on kavas lennuvälja juures lagunenud linnakut korrastada, mis Haugi meelest võib olla lausa ohtlik nii langevarjuritele kui ka seal mängivatele lastele või paintballi-mängijatele.

Suure töö tegijaid ootab soovi korral päeva lõpus väike lennureis. «Esiteks saame tutvustada lennuvälja ja seda, millega seal tegeletakse,» ütles Haug. «Ja miks mitte vaadata ülevalt oma kodutalu ja -linna või kas või Mäo möödasõidu ehitust.»

Talgulistele korraldatakse grillõhtu ja ühine lõkke ümber istumine. «Saab küsida langevarjurite kohta ja seda, kuidas hüppamine käib,» lisas Haug.

Kui enamik talguid kutsub inimesi korrastama külaplatse, kalmistuid, parke või muid kogukonnale olulisi kohti, leiab nimekirjast ka nii-öelda tavainimesi, kes vajaksid heade inimeste abi oma kodus.

Näiteks on «Teeme ära!» kodulehel kirjas, et Imavere vallas Pällastvere külas ootab Kaeramäe talu noor perenaine 15 inimest appi ümbrus korrastama.

Tegemist 25aastase Juta Fominaga, kes ostis kolm aastat tagasi rehielamu, mis tänavu saab saja-aastaseks. Tema unistus on rehielamu taastada.
Pällastvere külla sattus Fomina juhuslikult. «Järvamaaga mul absoluutselt sidemeid ei ole, aga mulle meeldis koht, mulle meeldis loodus ja see, kuidas päike liigub ümber maja,» ütles ta.

Talguliste abi vajab Fomina seepärast, et maja eelmised elanikud kohta nii väga ei hinnanud. «Leidsin kevadel metsa alt ja kraavist igasuguseid müstilisi esemeid - pudeleid, plastpurke, telekaid ja veel igasuguseid asju,» lausus ta. Nüüd ongi tal plaan teha talguliste abiga majaümbrus korda.

Omalt poolt lubab Fomina talgulistel kõhu täis sööta ja purgi mettki kaasa anda. «Kui keegi minu juurde tulla ei saa, lähen kuskile kellelegi lähemal appi, et saan ka inimestega tuttavamaks,» lausus ta.

Türi vallas Lokuta külas on võimalik aidata vanaproual maja värvida. Majaomaniku tütar Ingrid Lõppe selgitas, et nii-öelda majavärvimise kavand sai nende peres alguse juba talvel, mil tütar seadis ema juures sisse väikse korjanduskarbi, kuhu külalistel oli võimalus raha panna. «Plaan oli maja värvida suvel, aga sellele oli loomulik käik teha talgud,» sõnas Lõppe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles