Uus näitus üllatab: vihmaussipulber edendab vereringet

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, aprilli esimesel päeval lasi Järvamaa muuseum rahva uudistama 19. sajandi lõpu – 20. sajandi alguse apteegi köögipoolt. Sellega laiendas muuseum oma Braschede apteegi väljapanekut.
Muuhulgas näitas muuseumi oma «apteeker», kuidas omal ajal valmisid vihmaussi- ja koljupõhimiku pulber ning milliseid ravivõimeid on musta ronga rohul. Kes oli kohal, see nägi, proovis ja tervenes.

Vihmaussipulber
Bioloog Charls Darwin nimetas vihmaussi planeedi kõige väärtuslikumaks loomaks. Hiina meditsiinis nimetatakse teda draakoniks maa peal. 14. sajandil pandi vihmaussipulbrit leiva peale. Oli väga toitev, sisaldas palju valku ja vitamiine. Punast vihmaussi kasutatakse Hiina meditsiinis reumaatiliste või verehaiguste raviks. Edendab vereringet, ennetab ja ravib südame ja veresoonkonna haigusi.
Selleks et vihmaussidest saaks ravimit, pestakse nad soojas vees, seejärel lämmatatakse soojas tuhas, puhastatakse tuhast, võetakse sisikond välja ja kuivatatakse päikese käes. Seejärel uhmerdatakse peeneks pulbriks.


Musta ronga rohi
Haraka kasutamine meditsiinis on üks hästi säilinud tava keskajast. Söestatud loomasid ehk teisisõnu looma(liha)sütt kasutatakse meditsiinis vanadest aegadest siiani.
See, et haraka söepulbrile epilepsia puhul raviomadusi anti, on seletatav tolleaegse idiomaatiaga (ravitakse vastandiga). Silmapaistvalt elurõõmus ja liikuv lind on ravimiks sobivasse vormi viidud, peaks mõjuma rahustavalt lihaskrampide puhul epilepsiahoogude ajal.
Kaheteistkümnel pühal ööl, kui looduse jõud on kõige tugevamad, ja tegemist on ju loodusliku vahendiga, lastakse lind, seejärel söestatakse ta küpsetusahjus ja hõõrutakse pulbriks. Seda pulbrit tuleb päevas noaotsatäis veega sisse võtta. Sealjuures tuleb elada rahulikku elu, tantsimine ja alkoholi joomine on keelatud. Nii toimides kaob haigus peagi.
See läbiproovitud pulber oli 30 pulbri kaupa karbikesse pakitult ja tarvitamisõpetusega varustatult ühe rubla eest Paide apteegis müügil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles