Abituriendid teevad täna eesti keele eksamit

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Täna, 30. aprillil teevad gümnaasiumide ja kutseõppeasutuste lõpetajad eesti keele riigieksamit. Eksamile on registreerunud üle 7000 eksaminandi.
Alates 2012. aastast on eesti keele riigieksam kaheosaline ning sellega mõõdetakse õpilase funktsionaalset lugemis- ja kirjutamisoskust. Kõik eksamiülesanded põhinevad ilukirjandust, publitsistikat ja populaarteadust esindavatel alustekstidel.

Lugemisosas valib õpilane ühe alustekstide komplekti ja lahendab selle põhjal 2–4 analüüsi- ja arutlusoskust nõudvat ülesannet. Kirjutamisosas tuleb kirjutada alustekstil ja selles esitatud probleemil põhinev lühikirjand. Õpilased võivad eksamil kasutada abivahendina õigekeelsussõnaraamatut. Eesti keele riigieksamit hinnatakse skaalal 0–100 punkti. Lugemisosa ülesannete eest on võimalik saada 40% ja lühikirjandi eest 60% punktidest.
Täna hommikul kell 10 tervitab eksaminande haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski. Ministri pöördumist saab kuulata kell 10 Vikerraadio vahendusel.

Riigieksamite periood algas 23. aprillil eesti keele teise keelena eksamiga. Tänasele eesti keele eksamile järgneb 5. mail inglise keele ja 23. mail matemaatikaeksam.
Riigieksameid asendavad prantsuse, saksa ja vene keele rahvusvahelised eksamid on aprillis ja mais.
Riigieksamite tulemused teatatakse õpilastele 20. juuniks. Sellest aastast alates loetakse riigieksam sooritatuks, kui õpilane on eksamil saanud ühe punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles