Tuhanded reisidokumendid vajavad uuendamist

Merit Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula.

Eeloleval puhkuste perioodil kaotab kehtivuse kokku ligi 190 000 erinevat liiki isikut tõendavat dokumenti. Reisimisel on üldjuhul nõutav, et reisimiseks kasutatav dokument kehtiks vähemalt kuus kuud peale reisi lõppu.

Lähenevate puhkuste eel, mil käiakse tavapärasemast rohkem reisimas, avastatakse liiga tihti viimasel hetkel, et puhkusereisiks vajalikud dokumendid on aegunud. „Stressi ja närvikulu vältimiseks soovitame kindlasti üle vaadata kas Teie ID-kaart, pass või elamisloakaart kehtivad,“ ütles Politsei- ja Piirivalveameti isikutuvastuse ja dokumendibüroo juht Tiit Roosik.

Kehtiva reisidokumendita ei saa ületada Euroopa Liidu välispiiri ning kehtiva dokumendi nõue on ka reisimisel Euroopa Liidu piires. Elamisloa kaardi kasutajatel peab kehtiva reisidokumendi kõrval olema kaasas ka kehtiv elamisluba.

Peamiselt avastatakse reisile minnes lennujaamas, et sihtriiki sisenemiseks peab pass kehtima kuus kuud, kuid hetkel kehtiv pass seda aega ei kata. Teiseks ei leita päev enne reisiaega pakkima asudes üles oma dokumenti. Mõlemal juhul ei ole võimalik planeeritavale reisile minna.

Ja omaette juhtumid on kooliekskursioonid, kus lapsel tekib vajadus kasutada reisimiseks dokumenti, mida igapäevaselt ei kasutata. „Dokumendi kontrollimiseks kulutatud kümme minutit kaalub kuhjaga üles need probleemid, mis võivad tekkida ära jäänud reisist,“ tõdes Roosik.

Uut  ID-kaardi saab taotleda posti teel või e-posti teel. Passi ja elamisloakaardi taotlemiseks tuleb teenindusbüroosse kohale tulla, sest on vajalik sõrmejälgede hõivamine. Dokumentide kättesaamiseks tuleb aga isiklikult büroosse kohale tulla.

Lisainfot dokumentide taotlemise kohta saab vaadata kodulehelt www.politsei.ee, küsida infotelefonilt 6123000 või kirjutada teenindus@politsei.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles