Paljud kodud on jätkuvalt suitsuandurita

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide päästjad võtsid ette esimesed kodud, kus tuleohutusnõu jagada. Sargvere mehe Augusti suitsuandur saab päästja Vallo Vinteri abil sisse uue patarei. Meeskonnavanem Fred Viirmaa näitab, et anduri asukoht peaks olema ikka laes.
Paide päästjad võtsid ette esimesed kodud, kus tuleohutusnõu jagada. Sargvere mehe Augusti suitsuandur saab päästja Vallo Vinteri abil sisse uue patarei. Meeskonnavanem Fred Viirmaa näitab, et anduri asukoht peaks olema ikka laes. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Päästeameti töötajate kontrollkäik Järvamaal näitas, et kuigi suitsuandur on juba aastaid kohustuslik, puudub see endiselt paljudes kodudes.

Paar kodukülastust neljapäeval ja juba sattus päästjatele ette majapidamine, kus töötav suitsuandur puudus sootuks. Järg jõudis ka korterini, kus patarei paigaldasid andurisse päästjad. Ees ootab sadu kodusid.

Kriilevälja küla. Lääpas maja metsaveerel. Trimmerdatud sissesõidutee annab märku, et elu pole majapidamisest veel lahkunud. Paide päästekomando pealiku Valeri Ivanovi hõigetele ei vasta siiski keegi ja uksed jäävad suletuks.

Ivanovist ja Lääne päästekeskuse Järvamaa ennetajast Marju Tamsalust rohkem õnne on valves olnud päästjatel. Jätnud põhi- ja paakauto koos juhtidega tee äärde ootama, saavad meeskonnavanem Fred Viirmaa ja päästja Vallo Vinter jutule 81aastase Lainega.

Järgneb küsimuste-vastuste voor. Lähedaste toel on Laine toa lakke tekkinud suitsuandur, küttekolded ja elektrisüsteem on hoitud korras.

Lainel pole sellise külaskäigu vastu midagi. Elu ja kunagi tõenäoliselt süütamise ohvriks langenud kõrvalhoone on teda õpetanud: tuld tasub karta.

Sargveres elava 71aastase Helgi kodust seevastu töökorras suitsuandur puudub. «See on minu enda lohakus,» tunnistab ta ja lubab puuduse kõrvaldada juba homseks (reedeks – toim).

Sama küla ühe korrusmaja viimasel korrusel võtab päästjaid vastu 82aastane August. Teda on enne hoiatatud ja nii teatab August rõõmsalt, et viimased neli aastat sahtlis vedelenud suitsuandur on esimesi tunde üleval.

Andur pole küll laes, kuid asja ajab ära ka uksepiit. Uus patareigi on ostetud ja saab Vallo Vinteri abil andurisse. Proovikatsel andurist tulev häiresignaal ehmatab Augustit kohe päris kõvasti.

Fred Viirmaa küsimuste peale hädaabinumbri kohta jääb August mõttesse, pakub 01. «Ah, 112, selle peab kohe üles kirjutama!» ütleb ta ja tõttab ta kirjapulka otsima. Polnuks tarvis. Vinter ulatab Augustile ohutusteatmiku.

Päästeamet alustas kodukülastusi «Kodu tuleohutuks!», et nõustada inimesi üle Eesti tuleohutusest. Järvamaal peaksid päästjad oktoobrini kestvate nõustamistega jõudma 500 kodusse. Üle Eesti vajab ülevaatamist 10 000 majapidamist.

Lääne päästekeskuse Järvamaa ennetaja Marju Tamsalu andmetel juhtub kodudes väga palju tuleõnnetusi. «Päästjate külaskäikude eesmärk ongi nõustada inimesi nende enda kodudes, juhtida tähelepanu tuleohtlikele olukordadele, pakkuda välja lahendusi,» selgitab ta. «Eelnevate kogemuste põhjal võin öelda, et suitsuanduriga on probleeme olnud paljudes kontrollitavates Järvamaa kodudes. Andur kas puudub sootuks või pole see töökorras.»

Sel nädalal alustasid kodukülastusi Paide ja Aravete päästjad, Koeru ja Türi komando liituvad aktsiooniga järgmisest nädalast. Külastused leiavad aset üldjuhul õhtuti. Päästjad tunneb ära päästeameti eraldusmärkidega riietuse ning hologrammiga punase töötõendi järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles