Järvamaal digilevi vastuvõtt lihtsustub

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ööl vastu järgmist teisipäeva, 13. juulit hakkavad digilevi telesaatjad Pärnu ja Koeru piirkonnas tööle uuel sagedusel, mis muudab tasuta kodumaiste telekanalite vastuvõtu lihtsamaks seitsmes maakonnas.

Tavaantenniga digitelevisiooni vaatavates kodudes tuleb teha vastuvõtjale uus kanaliotsing.
Ööl vastu 13. juulit viib digilevi võrgu eest vastutav AS Levira Pärnu, Järvakandi, Abja-Paluoja ja Kihnu telesaatja madalama sagedusega 26. edastuskanalile, Koeru saatja uueks kanaliks saab 39.

Tavaantenniga nähtava digilevi vaatajad peavad sagedusemuutuse järel tegema oma digiboksis või digiteleris uue kanaliotsingu.

Üldjuhul on vaja taastada digiteleri või digiboksi algseaded (tehaseseaded), sest see puhastab vastuvõtja mälu vanadest kanalitest ja seade saab salvestada uute teleprogrammide asukohad. Juhiseid selleks leiab digiboksi või digiteleri kasutusjuhendist.

Kui kortermaja ühisantennisüsteemiga ühendatud digiboks või digiteler pärast uut kanaliotsingut tasuta levivaid Eesti telekanaleid üles ei leia, tuleks pöörduda maja antennisüsteemi hooldava ettevõtte poole.

Digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli ütlust mööda puudutab sagedusemuutus Pärnu-, Rapla-, Viljandi-, Järva-, Jõgeva-, Lääne-Viru- ning Harjumaal kuni 50 000 kodu, mis võtavad Eesti telekanaleid vastu tavalise katuseantenniga. «Pärast analoogsaatjate väljalülitamist saame nüüd digilevi edastamiseks kasutada madalamaid sagedusi, mis levivad maastikul paremini ning läbivad kergemini metsi ja muid takistusi,» selgitas ta. «Kuigi digilevisignaali tugevus ja kvaliteet on Eestis üldiselt hea, teeb sagedusemuudatus lihtsamaks viie tasuta leviva kodumaise telekanali vastuvõtu maastikuliselt keerulistes kohtades.»

Alates 1. juulist näeb teleprogramme tavaantenni kaudu ainult digitaalsena. Kõik need, kes võtsid telepilti vastu tavaantenniga ning nägid seni vaid kolme Eesti telekanalit, peavad nüüd endale soetama digiboksi või soovi korral uue digiteleri.

Tasuta Eesti telekanalite (ETV, Kanal 2, TV3, ETV2, Kanal 11) digitaalseks vastuvõtuks pole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga.

Kui soovitakse lisaks vaadata rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid, võib liituda sama katuseantenni kaudu vastuvõetava tasulise digilevipaketi või mõne kaabel- või satelliittelevisiooni teenusega.
Digilevi kohta saab teavet infotelefonilt 17101 või veebilehelt www.digilevi.ee, samas on kättesaadavad ka levikaart, telesaatjate andmed, täpsemad juhendid ning antennipaigaldajate kontaktid.

Leviprobleemide korral tasub saata kiri digilevi valitsuskomisjoni meiliaadressil: digilevi@mkm.ee või pöörduda tehnilise järelevalve ameti poole aadressil: info@tja.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles