Kuumus kimbutab ka palavaga töötama harjunuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teetööd Tallinnas.
Teetööd Tallinnas. Foto: Toomas Huik

Kuigi nii tee-ehitajad kui ka leivaküpsetajad peaksid olema harjunud kuumuses töötama, märgivad ettevõtete juhid, et praeguste palavate ilmadega on töötajatel väga raske.

Eile keskpäeval, kui pilvitus taevas sirav päike oli temperatuuri kraadiklaasil juba kolmekümneni kergitanud, käis Järva Teede direktor Peep Õun objekte vaatamas ning pidi nentima, et töötada on äärmiselt raske. «See on ikka väga ränk,» lausus Õun. «Meie töö on pea sajaprotsendiliselt välitöö, aga proovige siin väljas midagi teha.»

Õun ütles, et kuum ilm mõjub töötajatele erinevalt. «Kui inimesel on ikka väga paha, siis me peame olukorda tajuma ja nõrkemiseni kellelgi töötada ei kästa,» sõnas ta. Sellised juhtumid vaadatakse Õuna ütlust mööda läbi kõik eraldi.

Euroleiva juhataja Margus Vilmre, kes juhib pagaritööstusettevõtet, kus töötavad inimesed kuumade leivaahjude juures, mõistab kuumast tingitud muret. «Äärmiselt keeruline on sellises kuumas olla, kuid kokkukukkumisi pole meil olnud,» lausus Vilmre.

Ta selgitas, et tootmishoonetele on eeskirjadega ette nähtud ventilatsioonisüsteemid, mis praegu kõik täisvõimsusel töötavad, ka kõik avad, mida saab lahti teha, on lahti. «Oleme praegu natuke paindlikumad nende uste suhtes, mida tegelikult ei ole tootmises lubatud lahti hoida,» ütles Vilmre. «Lihtsalt tuleb aru saada, et kuna on niivõrd kuum, ei saa päris kõiki pilusid kinni hoida.»

TEAVE
Seadus lubab kuumaga tööst keelduda

Töötervishoiu ja töö­ohutuse seadus kohustab tööandjat kujundama ja sisustama töökohad nii, et töötaja oleks võimeline säilitama töövõime ja heaolutunde. Seega peaks tööandja hoolitsema, et ruumides poleks ülearu palav.
Lõuna inspektsiooni tööinspektori Indrek Avi ütlust mööda võivad töötajad inspektsiooni poole pöörduda, kui ülemus alluvate kurtmisele ei reageeri.
«Kaebustega tegeldakse esimesel võimalusel,» rääkis Avi.
«Seaduse järgi on töötajal õigus keelduda tööst või peatada töö, mille täitmine seab ohtu tema või teiste isikute tervise. Tervistkahjustavate töötingimuste puhul peaksid töötajad esmajärjekorras pöörduma tööandja poole. Juhul, kui töötajate arvates ei taga tööandja poolt rakendatavad abinõud ja antud vahendid töökeskkonna ohutust, on neil õigus pöörduda tegevuskohajärgse Tööinspektsiooni tööinspektori poole.»
Seda, kui kõrg
e temperatuur ja kui suur õhuniiskus võib töökohal olla, seadus ei ütle. (Sakala)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles