Arvamusfestival tõi eile Paidesse 2000 inimest

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvamusfestival.
ANDRUS KOPLISTE,  JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Arvamusfestival. ANDRUS KOPLISTE, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Andrus Kopliste/JÄRVA TEATAJA/SCANPIX

Arvamusfestivali esimesel päeval osales 2000 inimest. Päeva lõpetas suur arutelu tuleviku Eestist, kus sadakond inimest arutasid, milline on nende unistuste Eesti ja kuidas selleni jõuda.

Arutelu korraldaja Ruti Einpalu rääkis, et rühmaaruteludes otsiti iga üksiku inimese loo ühisosa teiste osalejatega ja jõuti arusaamani, et Eesti inimesed tahavad koos mõelda, koos arutada ja ühise tulevikuloo leidmise asemel on oluline seda lugu koos otsida.

Üks grupiarutelu juhtidest Merike Mitt täiendas, et kui kõnelema hakati sellest, milline me tahaks, et Eesti on 2050. aastal, muutus väga oluliseks see, mida me tahaksime säilitada. "Sest me ei tea, milline on selleks ajaks olnud tehnoloogia areng,“ selgitas Merike Mitt. „Oluline on, et Eesti riik kestab; et see, mis meile on praegu loomulik – näiteks side loodusega, kogukondade erilisus – on endiselt olemas, et saame seda „päris elu“ pakkuda ka oma lastele ja lastelastele.“

Aruteludest tuli välja, et Eestis teeb inimesi lisaks loodusele uhkeks näiteks Laulupidu, aga ka see, et suhted on lähedased ja hierarhiat on väga vähe. Lisaks loodusele ja kogukondlikkuse olulisusele tuli välja, et tuleviku Eesti loos on iga inimene vajalik.

Arvamusfestivali teine päev alustab tavapäratute arvamusvahetustega, nii pannkoogiküpsetamisega kui ka otseülekannetega raadiotesse. Erinevatel teemalavadel saab päeva jooksul kuulata veidi üle 80 arutelu. Viimane mõttevahetus on parlamendierakondade esimeeste arutelu. Festivali lõpetab loominguline kollektiiv Kinoteater ainult ühel õhtul ettekandmisele tulemisega „Manifestiga Nr 4“.

Arvamusfestivali eestvedaja Kristi Liiva oli aga seda meelt, et kõik, kes on ühel või teisel moel Arvamusfestivali osalejad, liiguvad uude päeva positiivse ja inspireeritud meelega. "Eilne möödus suurepäraselt, saades uusi mõtteid ning ideid teistelt asjaosalistelt. Seega ega tänane saa vähem sündmusterikas tulla,“ arutles ta.

Mõttevahetuste kõrval saab aega veeta festivaliklubi alal, kus kohvikud pakuvad keskhommikust kõigile kehakinnitust ning võimalust mõnusas õhustikus arutelude vahel sõprade-tuttavatega spontaanseid arutelusid pidada.

Liiva lisas, et tänavuse festivali lõpetamine on varasemast veidi teistsugune. „Meie üritusele paneb ilusa punkti Kinoteater, mida veavad Henrik Kalmet ja Paavo Piik. Nende „Manifest nr 4“ koosneb arvamuskuultuurist rääkivatest sketšidest. Tõotab tulla põnev etteaste,“ kommenteeris ta.

Arvamusfestival 2014 toimub 15. ja 16. augustil Paide Vallimäel, tegemist on ärksate eestimaalaste kohtumispaiga ja mõttevahetuskohaga Eesti ühiskonnale ning inimestele olulistel teemadel. Festivali eesmärk on tuua kokku erinevaid ideid, et arutelude tulemusel sünniks uusi teadmisi ning alguse saaksid uued ühiskonna jaoks kasulikud ettevõtmised. Arvamusfestival toimus esimest korda eelmisel aastal, kui kahe päeva jooksul peeti ligi 50 arutelu ja õpituba, arutelulavadel diskuteeris 200 inimest, osalejatena oli kohal umbes 2000 inimest.

Kogu Arvamusfestivali kohta käiva info leiab siit: www.arvamusfestival.ee.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles