"Kodutunde" produtsent: Inimene keeldub valesti pakutud abist

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Mõnd inimest või perekonda on lihtne aidata, teise puhul on ka sotsiaaltöötajad seda meelt, et neid on võimatu aidata. Ometi on võimalik jõuda ka nende peredeni.

Ühinenud Ajalehtede lava vestlusringis arutlesidki Tallinna ülikooli psühholoogia instituudi dotsent Avo-Rein Tereping, Süda-Eesti sotsiaalkeskuse juhatuse liige Eneken Savi ja Kanal 2 saate «Kodutunne» produtsent Kristi Nilov põhjuste üle, miks mõnd abivajajat saab aidata ja miks teisi mitte. Samuti see, et abi pakkumise kõrval on oluline ka see, kuidas seda tehakse.

Tereping tõdes, et aitamine on ühest küljest inimese loomuses, mida tehakse ka heaolutunde pärast, mida see aitajas tekitab. Aitamise esimene eeldus on aga tema arvates kuulamine. "Küsi ja kuula ja veelkord kuula." Ta tõi näiteks usaldustelefonis töötatud aja, kui inimene küsis nõu, aga nõuannete asemel palus Tereping esmalt inimesel endast rääkida. "Ma ei tea ju temast midagi ja sel moel on väga raske kedagi aidata," põhjendas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles