Järvalane kehastus muuseumieksponaadiks

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Rahva Muuseum

Tulevases Eesti rahva muuseumis saab näha enam kui 700. aastat tagasi maetud naise kujutist, tõepärasema pildi edasiandmiseks kehastus Türilt pärit arheoloog ise modelliks.

Et luua tulevasele Eesti rahva muuseumi näitusekülastajale võimalus vaadata, kuidas nägi välja umbes 700 aastat tagasi Kukruse kalmistule maetud naine, tuli spetsialistidel esmalt rekonstrueerida tema rõivakomplekt ja seejärel kõik kiht-kihilt filmirullile jäädvustada. Eesmärk oli saada pilt, mis „istub“ väljakaevatud matusele kui valatult ning on kolmemõõtmeline. See omakorda tähendab, et rõivaesemed tuli üles võtta maas lamava mannekeeni seljas.

Esialgne idee oli kasutada pildistamise juures modellimõõtu nukku, ent see variant osutus ebasobivaks, kuna modell oli liialt ebaproportsinaalne. Nii kehastuski Türilt pärit arheoloog Mari Tõrv, kes on ka ERMi uue maja Eesti kultuuriloolise püsinäituse töögrupi liige, ise Kukruse naiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles