Jõuluvana minut maksab euro

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana Paides Rohelisel tänaval.
Jõuluvana Paides Rohelisel tänaval. Foto: Lugeja pilt

Jõuluvana kodukülastus maksab keskmiselt euro minuti eest, selgub lühikesest jõulu-eelsusest küsitlusest Järvamaa jõuluvanade seas.

Järva Teataja uuris kolmelt Järvamaa jõuluvanalt nende võimalike kodukülastuse aegade ja maksumuse kohta. Kõiki jõuluvanad tunnistasid, et tegemist on hobiga, mis on nende tegevusvaldkondadesse lisandunud nii-öelda rahva nõudmisel.

Jõuluvana Rait tunnistas, et alustas sõpradele-tuttavatele jõuluvana tegemisega ning nüüdseks käib ta ka võõraste inimeste kodudes juba viiendat aastat.

Need, kes alles praegu kaaluvad, kas jõuluvana tellida või mitte, päris hiljaks jäänud ei ole - vabu aegu on veel kõigil.

Kaks jõuluvana kolmest on oma etteastesse põimimas ka muusikat. Jõuluvana Rait lubas lisaks kinkide jagamisele mängida kitarri ja laulda, akordioniga saabub jõuluvana Arvo.

Viimane märkis, et tema tööpiirkonnaks on vaid Paide ning kaugemalt tellijail tuleb organiseerida lisaks transport.

Paide ja selle lähiümbruses tööttab 25. detsembril ka jõuluvana Margo. «Sel aastal töötan ainult sel päeval,» rõhutas ta. Jõuluvana Margo arvab külastuse maksimaalseks pikkuseks olevat 45 minutit. Koju kutsumise tasu sõltumata kulunud ajast on 40 eurot. Sama tasu soovib pooletunnise külastuse eest ka jõuluvana Rait. «Üle poole tunni pole viie aasta jooksul kuskil läinud,» märkis ta.

Jõuluvana Arvo küsib umbes 30 minutilise külastuse eest 30 eurot.

Kui jõuluvana Arvo on valmis kodusid külastama kõikidel päevadel 22.- 26. detsembrini, siis jõuluvana Rait 26. detsembril enam kodudes ei käi.

Oluliselt soodsam on aga endale koju kutsuda jõuluvana abiline Maive. «Viimastel aastatel olen käinud vähe, sest olen ka ise seda meelt, et jõuluvana peaks olema mees, aga jõulude ajal on jõuluvanal palju tööd ning nii annabki mõnes kodus kingid kätte jõuluvana naissoost abiline,» kõneles ta.

Jõuluvana abiline Maive tunnistas, et valdavalt kutsuvad teda täiskasvanud oma pidudele, kuid ta on käinud ka kodudes. 24. detsembril on jõuluvana abiline oma perega ja siis ta kojukutseid ei tee, teistel päevadel küll. «Tavaliselt ei ole olnud palju pakke, külastuse aeg on olnud kuni 15 minutit,» ütles ta. Sellise külastuse eest jõuluvana abiline Maive pole üle 10 euro küsinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles