Koolipsühholoog: vanemad sageli ei taha muutusi

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türi põhikooli ja Nurme kooli psühholoog Kaja Sepp kinnitab, et vanemad, kes töötavad mujal, aga jätavad oma lapsed unarusse, on suur probleem. «Need lapsed on tihti korralikult riides ja omavad moodsaid asju, kuid käituvad väga ettearvamatult,» sõnab ta.

Sepa kogemust mööda on tagajärjed varases eas vanemate toeta jäänud lapsele drastilised ja jäävad teda saatma kogu eluks. «Igaühel on vaja, et temast hoolitaks, teda hoitaks ja armastataks. Kui puudu jääb inimlikust hoolimisest ja toetusest lapsepõlves, ei suudeta ka täiskasvanueas pakkuda seda tunnet oma lähedastele. Maadeldakse ebakindluse, depressiooni ja teiste psüühiliste probleemidega. Empaatia on madal ja arusaamine maailmast on vildakas,» selgitab Sepp.

Laste puhul on Sepp märganud õpiraskusi ja probleeme sotsiaalse toimetulekuga. See tähendab, et avalduvad käitumisjooned, mis on ebaturvalised kaaslastele ega võimalda keskenduda õppetööle. «Lapsed ei kohane ja käituvad tihti agressiivselt,» täpsustab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles