Kui mürgised on plastikpakendid?

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendite märgistused
Pakendite märgistused Foto: Internet

Maire Vesing selgitab, et teatud plastiku sordid on ohutumad, aga mitte kõik. Plastikust materjalide kasutusel tuleb jälgida plastiku tüüpi. Seda aitavad teha numbrid või lühendid pakendi peal.

Nr 1 PET; PETE (polüetüleen tereftalaat – Polyethylene Terephthalate) on kõige laiemalt kasutusel olev plast vee ja limonaadi, salatikastmete, mooside jt pakendites/pudelites. Päikese ja kuumaga kokkupuutel hakkab pakend lagunema. Ajapikku võivad joogi ja toidu sisse vabaneda kahjulikud kemikaalid. Neid pudeleid ei tohi korduvalt kasutada. Materjal on poorne ning bakterid peetuvad seal kergesti.

Nr 2 HDPE (kõrge tihedusega polüetüleen – High Density Polyethylene) on kasutusel tüüpiliselt piima- ja mahlapudelites, jogurti ja margariini pakendites, veepudelites, mida müüakse korduvkasutamiseks tühjalt. See plastik on ohutum korduvkasutamiseks, aga ainult külmade vedelike puhul. Kuumad joogid, pleegitavad ja tugevad puhastusained kahjustavad plastiku koostisaineid ja need satuvad joogi sisse. Seda tüüpi plastikut kasutatakse ka majapidamis- ja tööstuskemikaalide pakendamiseks. Tumendatud pudelid on vastupidavamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles