Taimed suudavad munade värvimisel üllatada

Birgit Itse
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinililled puhkesid õide.
Sinililled puhkesid õide. Foto: Birgit Itse/Järva Teataja

Kilplaste koja kokk Algi Ambos julgustab munade värvimiseks kasutama kõike söödavat, mis koduses majapidamises leidub.

Et värv paremini munakoorele jääks, võiks taime siduda munakoore ümber. «Siis jääb ilus säbruline,» põhjendab ta. Näiteks sobib värvimiseks kasutada kaselehti, neid saab napsata talvest üle jäänud vihtadest, aga kasutada võib ka lehepungi. Kui kümmekond minutit lehti keeta ja sinna lehtpuutuhka lisada, saab rohelist värvi muna. Kui tavaliselt keedetakse mune seitse minutit, tuleb mähisega värvimisel arvestada pikema keetmisaja ehk vähemalt kümne minutiga. Parem oleks siiski 15 minutit. Mida paksem mähis, seda pikem keetmisaeg.

Kes tahab siniseid mune, võib proovida hibiskuse õite, ka mustika, musta sõstra või punase peakapsaga. Sobivad ka sügavkülmast võetud marjad või keldrist toodud moos. Aroonia toon on pigem sinakashall, kuid sinise tooni saamiseks võib proovida siniseid õisi, praegu õitsevad sinililled ja krookused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles