Kaia Iva: Rahvusülikool ei saa kõrvale jätta riikklikke huvisid

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Iva
Kaia Iva Foto: Erakogu

Kaia Iva
riigikogu liige
Isamaa ja Res Publica liit

Türi Kolledži asutamislepingu sõlmisid Tartu Ülikool, Järva Maavalitsus ja Türi linn 1996 a detsembris. 2002. aasta detsembris kirjutasin linna nimel alla lepingule, millega andsime praeguse õppehoone 99 aastaks Tartu Ülikoolile ülikoolihariduse arendamiseks tasuta kasutamiseks. Eks nii, üle põlvkondade, me ülikooliharidust Türil toona näha tahtsime ja see soov on endine.


Ülikooli poolt väljendatud kavatsus kolledž sulgeda on äärmiselt kahetsusväärne. Juriidiliselt on Tartu Ülikool oma taolistes otsustes täiesti iseseisev, kuid arvestada tuleb seda, et tegemist pole tavalise kõrgkooliga. Tartu Ülikool rõhutab järjepidevalt, et ta on rahvusülikool. Samuti on ülikool oma arengukavades rõhutanud oma regionaalse tegevuse tähtsust ning ka kehtiv arengukava viitab Türi Kolledžile. Rahvusülikooli tiitli kandmine seab Tartu Ülikooli otsustele ja tegutsemisele ka suuremad ootused, sealhulgas arvestada rahvuslikke vajadusi.

Seepärast on arusaamatu, et selliseid regionaalpoliitilisi otsuseid tehakse, ilmselt küll mitte kergel käel, kuid siiski aktiivselt paremaid lahendusi otsimata. Need lahendused saavad kõige paremini sündida Tartu Ülikooli, Türi valla ja riigi koostöös.


Kui uus direktor Timo Kikas 2009.aastal tööd alustas, siis loodeti temalt kolledži paremat integreerimist nii ülikooli akadeemilise eluga kui ka Kesk-Eesti regiooniga. Sealhulgas akadeemilise tuumiku kinnistumist Türil. Arvan, et on liialt kärsitu loota, et sellised protsessid saavad toimuda ühe aastaga.


Ülikooli toodud põhjendustest on kõige tugevamalt jäänud kõlama siiski napp eelarve. Loodan, et sulgemissoovi teatamise aeg ( pärast õppeaasta käivitumist ja just hetkel, kui riigikogu alles alustab riigieelarve arutamist ning kokku hakatakse kirjutama ka omavalitsuste eelarveid) annab võimaluse Türi Kolledži küsimus regionaalpoliitiliselt arukalt ning rahvusülikoolile kohase vastutustundlikkusega lahendada. Esimesed sammud selliste kokkulepete saavutamiseks on ka juba astutud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles