Maitse järgi juustud naljalt ei eristu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Järva Teataja jättis kõrvale sulatatud juustud, suitsujuustud, hallitusjuustud ja juustutaolised tooted ning püüdis seitsme suvaliselt valitu hulgast leida parimat. Juustutesti võitis Valio Atleet.

Maitsmise tarvis ostsime juustu Paide Maksimarketist ja valisime eelkõige sellised, millest on hea hommikul võileiba teha.

Kui kõigi ülejäänud juustude rasvasisaldus oli üle 20 protsendi, siis Saaremaa Juku juustus oli seda vaid 10 protsenti. Hinnangud sellele juustule tõestavad, et vähem rasva annab võrdluses teiste juustudega ka vähem punkte.
Järva Teataja töötajad on varemgi toiduaineid maitse järgi hinnanud, kuid nii raskelt kui juustu puhul, pole vist ükski neist läinud.

Seda põhjusel, et juustud on lihtsalt niivõrd sarnase maitsega, et peab kõvasti pingutama, et mingit märkimisväärset maitseerinevust leida, mistõttu polegi suurt vahet, millist juustu eelistada.
Tarbija teeb oma eelistuse ilmselt ilusa pakendi ja odavama hinna järgi.

I koht – 40 punkti
Valio Atleet. Hind 115 krooni kilo.

Välimus õhuline, aga tegelikult kõvem juust, pisut hapukas, maitsev. Erilise kõrvalmaitsega. Paljude aukudega, väga õhuline juust. Vänge. Enam-vähem samasugune nagu Selli ja Eesti juustud. Veidi mõru. Mure. Parajalt soolane.

II koht – 29 punkti
Estoveri Vene juust. Hind 131 krooni kilo.

Natuke tuim ja igav, kipub suus teraliseks lagunema. Isikupäratu juust seda nii maitselt kui välimuselt. Väga hea mahe. Täpselt sellisega teekski juustusaia. Liiga mage. Veidi liiga rasvane.
Pole soolane.

III-IV koht – 28 punkti
E-piima Selli juust. Hind 90 krooni kilo

Juustu valmistamisel on kasutatud Järvamaa kutsehariduskeskuses toodetud piima.
Hapukas. Välimus liialt vedel, maitse hea. Paras soolane, oluliselt pehmem kui teised juustud.
Normaalne. Midagi ei häiri maitse juures. Lõhnab nagu juust. Auke pole. Ühtegi tugevat maitset ei tunne.
 

III-IV koht – 28 punkti
E-piima Eesti juust. Hind 128 krooni kilo.

Liiga hapu, ebameeldiva maitsega. Väga soolane. Kreemine. Samasugune nagu Selli juust.
Auke pole. Maitse ja lõhn piimane. Suhu jääb soolakas mekk.

5. koht – 22 punkti
Estoveri Hiirte juust. Hind 121 krooni kilo.

Liiga pehme, nagu sulatatud juust. Jätab plögase mulje. Magus juust. Helekollane, mitte kõige kutsuvam välimus. Väga pehme, jääb suulae külge kinni. Mõnusalt palju auke. Jätab õhulise mulje. Võiks olla soolakam. Liiga pehme ja jääb hammaste külge kui kitt. Ei soolane ega mage.

6.-7. koht – 13 punkti
Saaremaa piimatööstuse Juku juust. Hind 104 krooni kilo.

Näeb välja puine, tekstuurilt kuiv ja kõva, tuim. Nätske, venib nagu kumm ja seda vaatamata sellele, et just oli äsja pakendist välja võetud. Ei ole üldse hea, tekstuur on hea kõva, aga maitseb, nagu oleks halvaks läinud. Võiks olla veidi pehmem. Tundub, nagu oleks veidi vanaks läinud. Kõva ja kummine. Ei mage ega soolane. Piima maitset pole ka. Aga mingi maitse on ja kui juust söödud, ei tundu see suus hea.

6.-7. koht – 13 punkti
Farmi Lahe juust. Hind 114 krooni kilo

Liiga pehme ja märg, nagu sulatatud juust. Välimuselt helekollane, ilma traditsiooniliste juustuakudeta mass. Lõhnatu. Pisut magusam kui teised, aga pärast jääb mõru maitse suhu. Naljakas kõrvalmaitse. Jätab suhu veel pikaks ajaks mingi halva maitse. Võõra, kibeda maitsega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles