Noortejuhtide tegevus pälvis tunnustust

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsika Ilmjärv (vasakul) ja Kerli Sirila.
Kirsika Ilmjärv (vasakul) ja Kerli Sirila. Foto: Kuido Saarpuu

Järvamaa kodutütarde noortejuhid osalevad laupäeval, 23. jaanuaril Kodutütarde 84. aastapäeva peol Pärnus, kus viiele inimesele annab Kodutütarde Keskkogu kätte tunnustuse.

Kodutütarde hõbesõlega teeneteristi pälvib Retla Kodutütarde rühmavanem Sirje Kips. Kaheksa aastat rühmajuht olnud Kipsi juhendada on üle 30 kodutütre, enamik selle kooli tüdrukuid. Kodutütar olla on selles koolis popp, sest igal nädalal on rühmakoondused ja järjepanu sooritatakse järgukatseid. Lisaks  aitab Sirje Kips korraldada maakonna laagreid ja teisi suuremaid üritusi.

Kodutütarde kuldsõlega teeneteristi pälvib  Kodutütarde Koeru rühmavanem alates 2001. aastast ja  Naiskodukaitse Järvamaa ringkonna esinaine Kirsika Ilmjärv. Kodutütred ja teised noortejuhid iseloomustavad teda kui elurõõmsat ja optimistlikku seltskonnahinge. Tema aktiivsel eestvedamisel on Koeru rühm tegutsenud juba peaaegu 15 aastat ja olnud aastate jooksul ringkonnas üks suuremaid. Samuti on Ilmjärv aidanud korraldada  maakonna suuremaid üritusi, näite oli tema eestvedamisel 2015. aasta jaanuaris ühine Järvamaa Naiskodukaitse ja Kodutütarde taasloomise 15. aastapäeva tähistamine.

Hinnalise kingituse, musta keebi pälvib naiskodukaitsja ja  Paide kodutütarde  noortejuht Siiri Sitska, kes on selgitanud oma sattumist Kodutütarde organisatsiooni ja selle tegemistesse. «See, et ma pooljuhuslikult ja omamata õiget ettekujutust sellest organisatsioonist tookord ree peale hüppasin, oli saatuse kingitus. Tänu sellele tegevusele on mul palju toredaid sõpru üle Eesti, mustmiljon meeldivat mälestust ja palju rikastavaid kogemusi. Olen organisatsiooniga seoses sattunud üritustele ja paikadesse, kuhu ma muidu poleks sattunud. Kohtunud inimestega, keda ilmselt muidu poleks kohanud. Need on olnud tegusad ja rikastavad aastad,» on ta ühes pidupäevakõnes öelnud.

Sitska eestvedamisel on teoks saanud Kodutütarde üle-eestiline oskuste võistlus, heategevusüritus loomade varjupaigas, võistlusmatka ülesannete uuendamine, konkurssidel osalemine. Sitska on algatanud projekte, kus kodutütred on koos sõpradega valmistasid ja kogunud värviraamatuid ja joonistusvahendeid Tallinna lastehaigla onkoloogiaosakonna patsientidele.

Praegu on Sitska Kodutütarde peavanema abi, keskkogu ja keskjuhatuse liige. Ta töötab koos teiste juhtidega välja olulisi dokumente ja  koostab metoodilisi materjale organisatsiooni väljaõppe tarvis. Oma teadmisi oskusi jagab Sitska meelsasti alustavatele noortejuhtidele, koolitades neid vabatahtliku noortejuhi kursusel.

Aitaja sõle saab Kodutütarde toetajaliige Riina Annus, kelle abi organisatsioonile peavad juhid mitmekülgseks. «Looduslaagrites ja matkadel jagab oma teadmisi puudest, põõsastest, taimedest, samblikest, mullastikust ja elust selle sees. Matkatarkuste laagris keetis ta koos vanemate tüdrukutega pajukoort, et sellest nööri punuda, emadepäeval tegi jällegi koos tüdrukute ja nende emadega ehtsat taluvõid ja õpetas kevadlilledest kauneid lilleseadeid tegema, looduslaagris õpetas noaga loomi voolima,» seisab põhjenduses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles