Konkurendid Espaki tulekut ei karda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Espaki ehitusmaterjalide kauplus Paides Prääma teel on sisuliselt valmis, avamine lükkub aga aega, kui ringlusse jääb ainult euro.
Espaki ehitusmaterjalide kauplus Paides Prääma teel on sisuliselt valmis, avamine lükkub aga aega, kui ringlusse jääb ainult euro. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Uue aasta algul avatava kauplusega on Espak lubanud Kesk-Eesti ehitusmaterjalide kaubanduse täiesti uuele tasemele viia. Teisi kauplejaid tugeva konkurendi tulek siiski ei hirmuta.

Juuni lõpul ütles aktsiaseltsi Espak kaubandusdirektor Ivar Pikk Postimehele, et aasta lõpuks valmiv Paide kauplus viib Kesk-Eesti ehitusmaterjalide kaubanduse täiesti uuele tasemele.
Praeguseks on Espaki Paide kauplus sisuliselt valmis, aga ettevõtte juhid otsustasid lükata avamise järgmise aasta algusse. «Aasta lõpp tuleb niigi pingeline seoses euro tuleku ja sellega seotud kohustustega, see on üks põhjus,» ütles Pikk.
Kauba saab laost kohe kätte
Teise põhjusena nimetas Pikk projektiparandusi, mis on võtnud ka oma aja. Rohke lume ja pakasega saabunud talv teeb omakorda raskeks välitööde lõpetamise. «Teeme oma parima, et parklakorraldus saaks ära tehtud ja aasta algupoolel võiksime kaupluse avada,» lubas ta. «Tõenäoliselt avame pärast seda, kui kahe raha ringlus lõpeb.»
Espaki ehitusmaterjalide kauplusel on koos varjualuste ladudega pinda 4000 m², sellele lisandub avatud laoruumi pind. «Toome platsile ka kõik üldehitusmaterjalid,» lisas Pikk.
Valdkonnad, millele Espak keskendub, on ehitusmaterjalid ja kodumajapidamistarbed, Paide kauplus saab ka aiakaupade osakonna.
Pika ütlust mööda on Paide kauplus osa ettevõtte pikaajalisest arenguprogrammist, mis näeb ette laienemist igasse maakonnakeskusse. «Kahtlemata kavatseme konkurentsi pakkuda, aga see pole eesmärk omaette,» sõnas ta.
Pika selgitusel ei saa kaupleja olukorras, kus riik tellijana piirab, säästab ja vähendab ning inimeste palk püsib teatud tasemel, väga optimistlik olla. «Konkurentidesse suhtume lugupidavalt, samas oleme koduturu endale selgeks teinud: igas keskuses peab meie pood olema ja olmetingimused on väga olulised, nii kaubale kui inimestele on vaja ruumi ja avarust,» lausus ta.
Paide kauplus on Espakil kolmeteistkümnes ja pärast selle avamist puudub esindus veel vaid Hiiu-, Lääne- ja Valgamaal.
Aktsiaseltsi Katri kauane juhataja ja praegune ehitusjuht Viktor Kasak tunnistas, et nemad Espaki tulekut ei pelga, aga on selleks siiski ettevalmistusi teinud. «Selge see, et tuleb uus tegija ja konkurents tiheneb, aga karta pole siin midagi, igaühel on omad tugevused ja nõrkused, oma turunišš ja oma kliendid,» lausus ta. Kasak lisas, et mõne muutuse on kauplus ikka teinud. «Oleme Espaki tulekuks valmistunud ja ühtteist teinud, inimesed, kes meie poes käivad, on märganud,» sõnas ta.
Muudatustest nimetas Kasak vaid teistsugust kaubavalikut. «Teised muudatused käivad ärisaladuste alla,» lisas ta.
Järva tarbijate ühistu kaubandusjuht Priit Teder tunnistas samuti, et uue tegija tulek teravdab konkurentsi, aga helget tulevikku ta Espakile ei ennusta ja tema tulekut ei karda. «Mis sest põlvest ikka väristada, pingutama peab!» ütles ta. «Aga ma pole algusest saadik aru saanud, mida nad tulevad otsima Paide linna, sest turg on siin nii väike.»
Tedre meelest ei tee Espaki tulek mitte kedagi õnnelikumaks. «Ei neid endid ega konkurente ega ka klienti mitte, sest Espaki hinnatase pole kõige madalam,» selgitas ta. «Aga kui nende eesmärk on jõuda igasse maakonnakeskusse ja selle poole nad liiguvad, siis – tere tulemast, Espak!»
Tedre hinnangul ei oota helge tulevik Paides mitte ühegi valdkonna kauplejat ja uue tegija tulek teeb elu veelgi raskemaks. «Inimeste arv väheneb, kuidas siis ehitusmaterjalide turg kasvada saaks, eks meil tule olemasolevat ringi jagada,» arutles ta. «Konkurents läheb teravamaks ja sellel pisukesel turul, mis siin Järvamaal on, saab meil kõigil raskem olema.»
Bauhof ootab veel aasta
Teder tunnistas, et konkurendi tulek sunnib ka tarbijate ühistul oma võimalusi üle vaatama. «Alati saab paremini, alates teenindusest kuni kaubavalikuni,» lisas ta.
Espaki kaupluse lähedal plaanib oma poe ehitada ka Bauhof.
Bauhof Grupi turundusjuht Sigre Parm ütles, et Paide on ettevõttele endiselt perspektiivne piirkond, aga praegu on päevakorral laienemine Tallinnas ja Harjumaal.
Aprillis sisenes Bauhof Aiaparadiisiga Järvamaa turule ja Parmu väitel kinnitas selle edu tarbijate sooja huvi Bauhofi tuleku vastu veelgi.
Kesk-Eestisse kauplust rajada on endiselt ka ettevõtte soov. «Turg on tõusmas ja vaatame, kuidas Espakil minema hakkab, aga ma arvan, et võime rääkida umbes aastast,» ütles Parm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles