95aastane vanahärra kuulub endiselt mundrikandjate ridadesse

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maleva I malevkonna pealik, Laupa põhikooli vilistlane paar aastat tagasi aasta kaitseliitlaseks kuulutatud Kristjan Bachman õnnitleb Robert-Rudolf Volki.
Tartu maleva I malevkonna pealik, Laupa põhikooli vilistlane paar aastat tagasi aasta kaitseliitlaseks kuulutatud Kristjan Bachman õnnitleb Robert-Rudolf Volki. Foto: Eveliis Padar

Sel nädalal tähistas oma 95. sünnipäeva Robert-Rudolf Volk, kes astus Kaitseliitu juba 1938.aastal ning kes praegu kuulub KL Tartu maleva I malevkonda, saab teada malevkonna sotsiaalmeedias asuvalt leheküljelt.

1921. aastal Järvamaal Kareda vallas, Taavet-Hansu talus viienda lapsena sündinud Robert-Rudolf Volk astus Kaitseliidu Järva maleva liikmeks 11. novembril 1938. aastal. “1938. aastal hakkas olukord Euroopas ärevaks muutuma, mistõttu otsustasin liituda Kaitseliiduga,“ meenutab vanahärra.

Otsusele aitas kaasa ka asjaolu, et Volki klassivend Paide gümnaasiumis oli Järva maleva pealiku poeg ning tema vanem vend Arnold oli õppursõdurina võidelnud Vabadussõjas ning teenis hiljem Eesti kaitseväes allohvitserina.

Eesti okupeerimise järel oli Volki elu sama kirju, kui paljudel tema eakaaslastel. 1941. aastal läks ta Nõukogude okupatsiooni eest metsa, tuli Saksa sõjaväe saabudes metsast välja ning läks 1942. aastal õppima Tartu ülikooli majandusteaduskonda.

1943. aastal mobiliseeriti ta Saksa sõjaväkke ja määrati politseipataljoni nr 36, mille koosseisus saadeti ta Neveli rindele. 1944. aasta jaanuaris toodi politseipataljon nr 36 Eestisse ning Robert-Rudolf Volk elas 9. märtsil Tallinnas üle ka märtsipommitamise.

Septembris liitus ta Pitka löögiüksusega ning 20. septembril nägi ta viimast korda ka admiral Pitkat, kes pidas oma meestele lühikese kõne.

Robert-Rudolf Volk varjas ennast kaks aastat metsas, kuid 1946. aastal ta tabati ning saadeti Viljandis asuvasse filterlaagrisse, kus ta vabanes 1948. aastal.

Kuigi Robert-Rudolf Volk tahtis astuda vabanemise järel Pallasesse, polnud see tema mineviku tõttu võimalik ning ta leidis endale tööd skulptor Anton Starkopfi ateljees, töötades seal kuni pensionile jäämiseni.

Uuesti liitus Volk Kaitseliiduga 10.oktoobril 2008, mil ta astus Kaitseliidu Tartu maleva I malevkonda.

Uuri malevkonna kohta lisaks siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles