Hulk inimesi veedab vabariigi aastapäeva seigeldes

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevalt teistest RMK loodusmajadest meelitab Simisalu loodusmaja Albu vallas öömajale jääma ka talvel.
Erinevalt teistest RMK loodusmajadest meelitab Simisalu loodusmaja Albu vallas öömajale jääma ka talvel. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Vabariigi aastapäeva veedab hulk inimesi Järvamaa kaunis looduses seigeldes. Sarja «Elamusretked 2016» teine etapp toimub nimelt siin.

Elamusretkede sarja üks korraldajatest Kunnar Karu kinnitas, et vabal päeval korraldavad nad tõesti retke Simisalusse ja sealt edasi rabasse. «Tänaseks päevaks on kohad täis ning enda tulemust on kinnitanud 160 inimest. Põhiliseks piirajaks on räätsade arv,» sõnas ta.

Muutlike oludega talv mõjutab ka sarja korraldajaid. Kui sarja esimene rabaretk toimub jaanuaris väga ilusa talveilmaga, siis tänaseks päevaks on kohal soojakraadid. «Retk igal juhul toimub ja jalutama me läheme, kuid on variant, et matkasaabaste asemel tasuks tulla näiteks voodriga kummikutega,» selgitas ta. «Reedel-laupäeval jalutame need rajad ise läbi. Simisalu rada läheb järvest lähedalt mööda ning seal võib olla ootamatult palju vett. Jääga on selleks talveks samamoodi kahjuks kõik ehk järved ja rabalaukad on lahti, kuid see ei vähenda matkast saadavat rõõmu ja elamusi grammigi. Talve on ju niivõrd vähe olnud, et talvenautlejad kohe kibelevad loodusesse. »

Simisalu elamusretk, mis kujutab endast talvist räätsaretke. Matk kestab ca 4 tundi ning selle jooksul läbitakse 12 km.

Simisalu retke puhul on tegemist Elamusretkede sarja kaheksa aasta kõige menukama etapiga. Kunnar Karu pakkus põhjustena välja Järvamaa ilusa looduse, kesknädalase vaba päeva ja (endiselt) talveilmingutega ilma. «Vabariigi aastapäeva retk on meil olnud pisut erilisem. Inimesed tulevad välja lipukestega, sinimustvalgete kostüümide ja näomaalingutega,» muljetas ta. «Alati oleme teinud ka ühe suure ühispildi ja sellega presidenti tervitanud.»

Tavaliselt jääb retkeliste arv nii saja juurde.

Sel aastal on sarjas kavas 12 elamusretke ning kolm suvist elamusmaratoni. Järvamaale rohkem ei satuta.

Korraldajate eesmärk on teha igal aastal igas Eesti maakonnas üks retk. Sel aastal toimuvad sarja retked rohkem Põhja-Eestis.

Simisalu elamusretk jäi eelmisel aastal ära: Põhjuseks: liiga varakult otsasaanud talv.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles