Türi tüdruk kogus ligi 17 000 küünlaümbrist

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleen Asten kogus küünlaümbriste jahi käigus ligi 17 000 teeküünlatopsi. Seeme, 500 küünlaümbrist, on tal juba järgmiseks aastaks olemas.
Eleen Asten kogus küünlaümbriste jahi käigus ligi 17 000 teeküünlatopsi. Seeme, 500 küünlaümbrist, on tal juba järgmiseks aastaks olemas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Selleks et koguda paari kuuga ligi 16 925 alumiiniumist küünlaümbrist, tuleb alustada juba aasta varem, teab Türi põhikooli VIc klassi õpilane Eleen Asten.

Kui palju võiks kogutud 16 925 küünlaümbrist 100liitristesse kottidesse seotuna toas ruumi võtta, ei oska öelda maakonna parim üksikkoguja Eleen ega tema ema Jana Asten. «Viimasel korral, kui viisime kooli korraga üle 2000 topsi, oli ikka mitu kotti käes,» ütles ema Jana. «Tavaliselt viisin tuhande kaupa, mõnikord oli ka 500,» täpsustas Eleen.

Oma klassi lõpptulemusest – 20 606 küünlaümbrist – tuligi enamik Eleenilt. «Kõik kogu aeg küsisid, kus ma neid nii palju saan,» sõnas ta.

Üle-eestilises arvestuses oli Eleen küünlaümbriste koguarvuga omas vanuserühmas neljas, teda edestanud Harjumaa, Valgamaa ja Tartumaa omavanused parimad kogusid üksinda kõik üle 20 000 küünlaümbrise.

Kõige rohkem osalejaid oligi I–VI klasside õpilaste seas. Kuni 15 õpilasega klassidest sai Türi põhikooli VIc omas vanuserühmas III koha. Võitjast lahutas neid 7040 küünlaümbrist.

Praegu on Eleenil järgmiseks aastaks kogutud vähemalt 500 alumiiniumist küünlaümbrist. See on umbes kaks A4 suurust paberkotitäit. Jana Asten täpsustas, et kuigi need on toonud talle kliendid, siis päris suure osa ümbristest on saanud nad tema töökaaslastelt Tallinnast Viimsi spaast. «Tallinnas on sellised aktsioonid kuidagi vähem populaarsed ja võimalused suuremateks kogusteks on paremad,» sõnas ta.

Jana Asten ei pea seda sugugi imelikuks, et tema emana tütart aitab – seda teevad ju teisedki lapsevanemad. Pealegi suurem töö, nagu ümbriste küünlarasvast puhastamine ja nende loendamine, on olnud ikkagi Eleeni teha. Nii et omamoodi tööjaotus.

Kui ema ja tütar koos kohvikus käivad, on tavaliselt Eleen see, kes märkab tühja küünlatopsi ja annab siis emale märku. Enne kohvikust lahkumist küsivad nad, kas tohivad tühjad küünlaümbrised kaasa võtta. Samuti pakub Eleen välja kohti, kust võiks küünlaümbriseid küsida. «Eks me ise ka ikka põleta palju,» lisas ema Jana.

Eleen usub, et oma paar tuhat küünlaümbrist kindlasti on kogunenud pere küünalde põletamisest. Tõepoolest, ka ilusalongis, kus Jana Asten töötab, põlevad kõikjal teeküünlad. Nii arvavadki Eleen ja Jana, et märkimisväärne tulemus tuli võrdlemisi lihtsalt.

Sellest, et just tema on maakonna parim koguja, sai Eleen teada oma vennalt. Jana Astenile saatis töökaaslane sõnumi «Palju õnne, tubli tüdruk!». «Ma alguses ei saanud aru, mõtlesin, et see on mingi vale sõnum,» sõnas ta.

Küünlaümbriste jahist võtab Eleen osa teist aastat, eelmisel aastal õnnestus tal koguda umbes 5000 ümbrist. Selleks aastaks alustasid nad kogumist pärast eelmise kampaania lõppu. «Suvel praktiliselt ei tule küünlaümbriseid, ikka sügisest kevadeni põletavad inimesed küünlaid,» täpsustas ema Jana.

Muidugi korjavad küünlaümbriseid ka kõik lähisugulased, aga suurem osa tuli siiski Viimsi Spa töötajate kaudu. «Me ei ole väga pusinud nende ümbriste kogumisega, sest mu kõige lähedasemad sõbrannad said alles sel aastal teada, et Eleen neid kogub,» selgitas Jana Asten.

Et küünlaümbriseid saab kooli viia alles kampaania ajal ehk detsembris-jaanuaris, aga kogumine käib aasta ringi, viib Eleen puhastatud ja üleloetud ümbrised prügikottidesse pakituna keldrisse. Tuppa lihtsalt nad ei mahuks.

Korraldajate kinnitusel kujunes kolmas keskkonnakampaania «Küünlaümbriste jaht» edukaks. Ligi 12 000 osalenud last kogus üle 3,9 miljoni küünlaümbrise. Maakondadest tuli Järvamaa viiendale kohale: 565 last 17 koolist ja lasteaiast kogus 211 777 küünlaümbrist, mis kaalus 292,3 kilogrammi.

Järvamaa parimad kogujad

Lasteaiad: Paide Sookure lasteaia Päikesetupsude rühm 5361.

I–VI klassid: Türi põhikooli IVa klass 21 601.

VII–XII klassid: Aravete keskkooli VIII, XI ja XII klass 2635.

Allikas: www.kuusakoski.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles