Pensionäride sissetulek suureneb

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Valitsus kinnitas riikliku pensioni 2016. aasta indeksi väärtuseks 1,057. Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid 1. aprillist  keskmiselt 5,7 protsenti, pensioni täpne kasv sõltub pensionäri staažist.

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna tõi näiteks, et 44aastase staažiga isiku keskmine pension tõuseb 1. aprillist seniselt 375 eurolt 396 eurole. "Samuti peame õigeks, et pensionide pealt tulumaksu ei võetaks, seepärast oleme teinud tulumaksusüsteemis erandi ning tõstnud tulumaksuvaba miinimumi 365 eurole,“ ütles Tsahkna.

Eesti riik viib igal kevadel läbi pensionide ümberarvutamise, et hoida pensionid tasakaalus palkade ja hindade muutustega. Igale inimesele on arvutatud tema eelnevast tööpanusest sõltuv pension, mille kasv sõltub pensionäri staažist.

„Lisaks pensionitõusule on valitsus kokku leppinud üksinda elava pensionäri toetuse kehtestamises alates 2017. aasta 1. jaanuarist, milleks on 115 eurot. Kommunaalkulude ja ravimite kuludega on üksikul vanemal inimesel keeruline toime tulla ning valitsus on otsustanud neid toetada,“ lisas Tsahkna.

Eestis elab 97 000 üksinda elavat pensionäri. Toetust hakatakse maksma üks kord aastas üksi elavatele pensionäridele, kelle pension on väiksem kui kahekordne arvestuslik elatusmiinimum. Statistikaameti andmetel oli 2015. aasta arvestuslik elatusmiinimum 201,41 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles