Lõppev aasta tõi doonorlusele edu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Paides, Türil ja Aravetel oli möödunud aastal 14 doonoripäeva, mida külastas kokku 1510 inimest ning 1301 vereloovutuse abil täienesid haiglate verevarud 579 liitriga.

Põhja-Eesti regionaalhaigla kommunikatsioonispetsialist Eva Maimre andis teada, et Järvamaa doonoripäevadel alustas doonorikarjääri 118 inimest.
Pooled Järvamaal olnud doonoripäevadest leidsid aset Paides, kus 794 doonori abil kogunes 353 liitrit verd. «Lisaks tehti tänavusel doonoritelgituuril juba teist aastat järjest külastus- ja vereloovutusrekord just nimelt Paides,» lisas Maimre.
Regionaalhaigla verekeskuse ja kaitseväe koostöös Paide keskväljakule püstitatud telgis oli kahel päeval kokku 361 külastajat ning 307 vereloovutuse abil kogunes üle 135 liitri verd. «Verekeskus tänab kogu südamest kõiki Järvamaa doonoreid ja koostööpartnereid ning rõõmustab peatsete kohtumiste üle!» ütles Maimre.
Uue aasta esimene doonoripäev Järvamaal on 4. jaanuaril kell 10.30–15 Paide kultuurikeskuses. Järgmine võimalus vere loovutada on 27. jaanuaril kell 10–14 Aravete Agro ruumides.
Maimre andis teada, et doonoripäeva külastuseks tuleb varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5–10 minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning väikesele puhkusele pärast vereandmist.
Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 milliliitrit verd. Olenevalt kehakaalust moodustab see 7–13 protsenti kogu täiskasvanu inimese verest. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles