Tööandjad eiravad töövahendi ohtlikust

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Lugeja küsib: Minuga juhtus tööõnnetus kui töötasin ketassaega. Minu arvates oli tööpink ohtlik aga tööandja arvas, et see oli korras.

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna nõustamise osakonna juhataja Rein Reisberg: Tööõnnetuste uurimisel nimetavad inspektorid õnnetuse ühe põhjusena töövahendi mittevastavust ohutusnõuetele viis korda sagedamini kui seda teevad tööandjad. See näitab, et tööandjad ei hinda tööõnnetuse uurimisel kasutatud töövahendite vastavust töötervishoiu- ja tööohutusnõuetele. Põhjuseks võib olla nii teadmiste vähesus masinaohutusest kui ka soovimatus tunnistada tõde, et õnnetuse üheks põhjuseks oli ohtliku masina kasutamine.

Töökeskkonnas kasutatava masina puhul on oluline, et pääs ohualale on tõkestatud. Tänapäevaste masinate puhul on vigastusoht välditud ka siis, kui töötaja käsi peaks juhuslikult liikuma tavapärasest veidi teises suunas. Masina liikuvate osadega ohtliku kokkupuute vältimiseks on ette nähtud kaitsepiirded või –seadised. Ketassael on tavapäraselt saeketta kaitsekate, mis õige reguleerimise korral hoiab ära käe sattumise vastu saeketast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles