Kuningad kestavad kui sümbolid

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fotomontaaž

Kuigi paidelased loobuvad tavast valida jüripäeval uued mehed nelja kuninga rolli, ei tähenda see, nagu nelja kuningat edaspidi tähtsamatel sündmustel näha poleks.

Paide kultuurikeskuse direktor Ülle Müller pidas täiesti võimalikuks, et kunagi isikuliste kuningate valimine taastub, kuid siiani ametis olnud neli kuningat oma ameteid kellelegi üle ei anna. «Neli kuningat on kujunenud Paide sümboliks samamoodi, nagu on Türil Murumoor,» põhjendas ta.

Paidel on kuningaid olnud  kümme põlve. Esimesteks kuningateks loetakse nelja 1343. aastal Jüriöö ülestõusu järel Liivimaa ordu maameistri Burchard von Dreilebeni kutsel Paide ordulinnusesse läbirääkimistele tulnud ja seejärel tapetud kuningat. Kaitseliidu Järva maleva rinnamärgi kirjelduse järgi olid nende nimed Vootele, Murdja, Hundipea ja Meeme. Murdja viimased sõnad olevat olnud: «Sinu eest, Eesti vabadus...».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles