Tootja ehitab piimahinna languse kiuste

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sargvere põllumajandusühistu juht Toomas Uusmaa ehitab PRIA 450 000 euro suuruse toetuse ja panga poolemiljonise laenuga uue, erivajadustega loomalauda 110 kinnislehmale ja 170 vasikale.
Sargvere põllumajandusühistu juht Toomas Uusmaa ehitab PRIA 450 000 euro suuruse toetuse ja panga poolemiljonise laenuga uue, erivajadustega loomalauda 110 kinnislehmale ja 170 vasikale. Foto: Dmitri Kotjuh

Sargvere põllumajandusühistu juhil Toomas Uusmaal oli piimanduses raskete aegade tekkides kaks varianti: kas lõpetada tootmine või jätkata kompleksi ehitust. Ta valis viimase ja pank toetas tema valikut.

Nüüd kerkib Sargvere põllumajandusühistu Palu 300pealise lehmalauda kõrvale teine, erivajadustega loomalaut, kus on ruumi 110 kinnislehmale, 170 vasikale ja poegimisala.

Eile ehitusel kõndides ütles ettevõtet 25 aastat juhtinud Toomas Uusmaa, et lauda valmides võiks lehmade arv ühistus suureneda 700le, lisaks noorloomad. «Kuigi praegu veel piimahinna suhtes tunneli lõpus valgust ei paista, oleme piimatootmispiirkond ja kõik ei saa ära kaduda. Osa meist jääb, vähemalt need, kes siseturu vajaduse katavad, ja mina näen end nende seas,» arutles ta.

Uusmaa ehitab PRIA 450 000 euro suuruse toetuse ja panga poolemiljonise laenuga ning SEB mõistvuse tõttu kindlasti stressivabamalt. «Pank on mu käekäiku pikalt jälginud ja tagatisedki neile on tugevad. Mõistab ju pankki, et investeerides mu farmide väärtus vaid tõuseb ja kui peaksin ettevõtte kõige mustema stsenaariumi järgi müümagi, siis pank saab oma raha kindlasti tagasi,» selgitas ta.

Nii täieneb Sargvere PÜ Palu laudakompleks tänavu peale uue lauda veel kahe siloaugu, silohoidla ja sööda varjualusega, uuenevad ka kaks sõnnikuhoidlat. «Kõik see läheb maksma ligi miljon ja järgmisel aastal uuendame ka Sargvere laudatehnikat, selleks on küsitud PRIA toetusest mõeldud 100 000 eurot,» ütles Uusmaa.

Pärast 2014. aasta augusti Venemaa embargot Euroopa Liidu maade piimatoodetele uue lauda ehituseks toetust küsida võib Uusmaa hinnangul tunduda hulljulge mõttena. «Mul oli siis kaks variant: kas teha omavahenditest alustatud laudakompleks lõpuni valmis või lõpetada põllumajandustoomine üldse ära,» tunnistas ta.

Et headel aegadel oli Uusmaa Palu lautadesse investeerinud üle 1,1 miljoni euro, polnud mõeldavgi lihtsalt alla anda. «See siin on mu elutöö ja ma ei saanud lasta kõigel lihtsalt lõppeda. Ka müüa kavatsen vajadusel ise,» ütles ta.

Uusmaa on ka seisukohal, et Eesti pole praegu aina rohkem au sisse tõstetav teraviljakasvatuse piirkond. Seda kliima poolest. «Meie peame teravilja müügikõlblikuks saamiseks oluliselt rohkem kuivatama kui näiteks Läti ja Leedu tootjad. Piim oli ja on meie rikkus. Millal ometi riigiisad sellele tõele järele jõuavad? Kas jõuame ära oodata?» lausus ta.

KOMMENTAAR

Teet Kallakmaa

Metstaguse Agro juht

Ehitame uut lauta sügisest saadik, talvel oli paus. Alustasime, kui PRIA poolemiljonilise toetuse määras, ja siiani omavahenditega, mis on põhimõtteliselt olematud.

Pool aastat kestnud läbirääkimiste tulemusel pole pank ütelnud eid ega jaad, vaid laveerib vastusega, kuid ma ei saa ehitust ka peatada. Toetusraha kasutamiseks on kell läinud käima ja sügiseks peab ehitus olema lõpetatud. Tähtajad on ees ja siin venitada ei saa. Peame lihtsalt püüdma oma olematu rahaga laveerida nii ehitaja kui ka ehitamisega.

Kuigi olen panga suhtes nördinud, loodan, et nad lõpuks tulevad meile selja taha. Põllumeest tuleb ju halbadel aegadel investeeringutel aidata, sest siis saab parematel aegadel koos temaga ka kasu lõigata.

Toodame ju inimestele eluliselt vajalikku piima, mitte mingit tilulilu. Süüa tahavad ju kõik ja toidu tootmine ei kao kunagi. Omavahenditest ehitades riskin praegu päris paljuga, isegi pankrotistumisega, kuid lootus sureb viimasena.

Meie ehitus koosneb kahest osast: sügiseks peab olema valmis 200 kohaga lehmalaut ja järgmisel aastal uuendatud kaks vana, veel nõukaaegset lauta. Töödest on tehtud viiendik ehk vundament on olemas ja uue lauda postid hakkavad peagi kerkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles