Sulalumi lõhkus katuseid ja autosid

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oisu lasteaia juhataja Elle Pihelgas loodab, et Krive Ehituse töömees Rein Muru saab koos kolleegidega paari nädalaga lasteaiale katuse peale.
Oisu lasteaia juhataja Elle Pihelgas loodab, et Krive Ehituse töömees Rein Muru saab koos kolleegidega paari nädalaga lasteaiale katuse peale. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Nädalavahetusel sulale pööranud ilm muutis katustele kuhjunud lume sedavõrd raskeks, et hooned ei pannud enam survele vastu ja nüüd on lumerookijate asemel tööd ehitusmeestel.

Laupäeva öösel vastu pühapäeva jäi sulalumele alla Oisu lasteaia katus. 2007. aastal ehitatud viilkatusest varises sisse keskmine osa, ääred jäid terveks.
Oisu lasteaia juhataja Elle Pihelgas selgitas, et madalamatelt varikatustelt oli lumi maha aetud, kuid kokkuvarisenud osale pidid mehed minema esmaspäeval. «Tahtsin mehi katusele juba vana aasta lõpul, aga see lükkus edasi,» lisas ta.
Kahju ulatub 10 000 euroni
Pihelgas ütles, et esimesed abilised saabusid juba tund aega pärast varingu avastamist. Kohaliku põllumajandusühistu traktor tuli lund lükkama ja Krive Ehituse töömehed varingut korrastama.
Eile hommikul võttis lasteaed kõik mudilased vastu, kuid kolmest rühmast moodustas kaks rühma.
Pihelgas selgitas, et töömeeste esmahinnangu alusel võtab katuse korrastus aega paar nädalat. Tema teada on sealkandis veel nii mõnigi katus lumeraskusele alla vandunud.
Türi abivallavanem Üllar Vahtramäe ütles, et Oisu lasteaed on kindlustatud, mistõttu tuleb kõigepealt kindlustuse vastus ära oodata.
Kui selgub, et kindlustus kahjusid ei hüvita, Vahtramäe kinnitusel seetõttu midagi tegemata ei jää, sest vallal eriolukordade tarvis raha on.
Esialgsete andmete järgi peaks Oisu lasteaia katuse remont maksma 150 000 kuni 180 000 krooni ehk 9500 kuni 11 500 eurot.
Vahtramäe teada on enamik vallale kuuluvate majade katused lumest puhtaks roogitud, mõnes kohas on seda tehtud isegi mitu korda.
Vahtramäe selgitas, et lumerookijatest puudust pole, kuid kohati küsivad nad töö eest liiga soolast hinda.
Pühapäeva varahommikul äratas Paides Kure 11 maja rahva üles suure mürinaga katuselt alla kukkuv lumi, mis haaras kaasa vihmaveerenni ja mattis enda alla kolm maja ette pargitud sõiduautot.
Kõige rohkem sai kannatada Mercedes, millel on mõlkis kogu juhipoolne külg. Plekitöid vajab ka Ford, kuid Volkswageni plekk pidas esialgsetel andmetel lumesurvele vastu.
Lisaks autodele lõhkus lumi ära ühe maja ees kasvavanud puu.
Elanike ütlust mööda hooldab maja Paide Elamuhooldus, kes pole katust lumest puhastamas käinud. Elanike mäletamist mööda tuli ka eelmisel aastal lumi katuselt alla niisuguse hooga, et võttis vihmaveetoru kaasa.
Paide Elamuhoolduse juhataja Enn Piir ütles eile lõunaajal, et Kure 11st pole keegi kahjunõudega ettevõtte poole pöördunud, seetõttu ei oska ta kahjutasu maksmist pikemalt kommenteerida.
Piir lisas, et see on esimene kord, kui Elamuhoolduse hallatava maja katuselt kukub lumi autodele.
Ühe eramu katuse puhastamiseks kulub pool tööpäeva
Piir märkis veel, et ettevõttel on hallata 61 maja, mille katuseid puhastatakse lumest juba möödunud aasta lõpust saati. Lisaks oma töömeestele on selle tarvis palgatud ka üks firma.
Piir pani majavanematele südamele katusele kogunenud ohtlikust kogusest lumest kohe Elamuhooldust teavitada. «Isegi naabermajadel võib olla nii, et ühe katusel ulatub lumepaksus meetrini, kuid teisel pole mingeid probleeme,» lisas ta.
Pühapäeval said päästjad teate, et Paides Pärnu tänavas on katusele kogunenud lumi lükanud Katri ehitustarvete kaupluse seina viltu.
OÜ Katri omanik Viktor Kasak kinnitas eile, et sein on paigas, aga lumi lükkas kõveraks hoopis kattepleki. «Ütleme nii, et see näeb hullem välja, kui tegelikult on,» sõnas ta.
Laupäevases Järva Teatajas ilmus kümme lumekoristusteenust pakkuvat kuulutust. Üks kuulutajatest Kalle Kalvik ütles, et laupäeval, nagu ka eile, oli helistajaid palju. «Eks uudised, kui kusagil katus sisse vajub, pane inimesed rohkem mõtlema, et peab ka oma maja katuse puhtaks saama,» lausus ta.
Kalvik selgitas, et kui teha pikk päev, jõuab lumest vabastada kolme eramu katuse. Keskmiselt võtab ühe maja katuse rookimine aega kolm-neli tundi.
Peamiselt on Kalvikule väljakutseid tulnud rohkem kui 30aastastest majadest, kus pererahvas on juba üle keskea. «Ega katusele maksa minna nalja tegema, see on ohtlik ja raske töö,» sõnas ta.

Katuselt kukkujaid on kümmekond
Järvamaa haigla erakorralise meditsiini osakond andis teada, et viimaste nädalate jooksul on katuselt lumerookijaid alla pudenenud umbes kümmekond.
Erakorralise meditsiini osakonna juhataja Katrin Roosmaa ütles, et tõsisemaid vigastusi pole kukkujad saanud. «On saadud haavu ja luumurde,» täpsustas ta.
Kukkujad on Roosmaa ütlust mööda olnud tavainimesed, kes on ilma turvavarustuseta läinud oma maja või garaaži katust puhastama. «Kindlasti peab kasutama turvavarustust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles