Kemikaalid rikuvad ära kaevuvee ja toidu

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma väiksel aiamaal Kristi Lepasepp taime- ega putukamürke ei kasuta, tema taimedele annab rammu naabrimehe juurest toodud kompostmuld.
Oma väiksel aiamaal Kristi Lepasepp taime- ega putukamürke ei kasuta, tema taimedele annab rammu naabrimehe juurest toodud kompostmuld. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Nitraatide ja ka pestitsiidide jäägid Järvamaa joogivees on viimastel aastatel olnud sageli üle lubatud piirnormi, selgub Pandivere aladel tehtud teadusuuringuist.

Eesti keskkonnauuringute keskuse spetsialist Ülle Leisk sõnas, et nitraatide sisaldus põhjavees on suurenenud aastatel 2011–2015. Aravete ja Adavere kandis tuvastatud nitraatide sisaldus üle 50 mg/l on tema kinnitusel joogivee puhul üle lubatud piirnormi ehk ohtlik inimese tervisele.

Pandivere allikates ja karstides olevate nitraatide keskmise sisalduse kasvu üle viie milligrammi liitri kohta nimetas Leisk murettekitavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles