Tasakaaluliikur peab vastama nõuetele

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasakaaluliikur
Tasakaaluliikur Foto: Erakogu

Viimasel ajal noorte seas menukaks kujunenud tasakaaluliikurite tellimisel internetipoodidest (eriti Aasia päritoluga internetipoodidest) tuleb veenduda, et need vastaksid Euroopa Ühenduses (EÜ) kehtestatud nõuetele.

Kes veel ei tea, siis tasakaaluliikur on ühe inimese vedamiseks mõeldud elektri jõul liikuv isetasakaalustuv sõiduk, mida kasutatakse nii vabal ajal kui ka tööülesannete täitmisel jalavaeva vähendamiseks.

Tehnilise järelevalve ameti avalike suhete spetsialist Anu Võlma andis teada, et internetipoodidest tellimisel tuleb veenduda seadme märgistatuses. «Olema peab vastavusmärk CE, kaasas tootja poolt koostatud vastavusdeklaratsioon ning kasutusjuhend,» täpsustas ta.

Nõuetele mittevastavaid tasakaaluliikureid ei lubata Eesti ega EÜ turule (neid ei saa importida, müüa ega kasutada) ja tollis kinnipeetud seadmete ostjad võivad halvemal juhul kaotada kogu tehingusse pandud raha.

CE märgita ja vastavusdeklaratsioonita tasakaaluliikurite müüjad võtavad endale müügikeelu, klientidelt tagasiostmise nõude ja muude ebameeldivate sanktsioonide riski.

Et kindlaks teha, kas tasakaaluliikur on ikka nõuetele vastav, tuleb müüjalt küsida fotosid sõiduki (mitte pakendi) märgistusest ja paluda saata koopia vastavusdeklaratsioonist.

Tehnilise järelevalve amet soovitab enne tasakaaluliikuri internetipoest ostmist veenduda  järgnevas:

* Tasakaaluliikuril olev märgistus (vastavusmärk CE, mudel ja andmed tootja kohta) peab olema identne vastavusdeklaratsioonis toodud andmetega

*Tasakaaluliikurile peavad olema lisatud olulised hoiatused (näiteks, et sõiduk on kasutamiseks alates 12. eluaastast ja kehakaalust 20 kg)

*Tasakaaluliikuril peab olema ühes EÜ liikmesriigi keeles koostatud kasutusjuhend, millele tuleb sõiduki Eestis turustamise korral teha tõlge eesti keelde

Peamised probleemid sisseveetavate tasakaaluliikuritega on seotud nende laadijatega. Näiteks on tuvastatud elektrilöögi riske adapteritest, kuna ülelöögivahemikud on ebapiisavad. Samuti on leitud turult puuduva automaatse laadimise katkestiga tooteid, mis tekitab süttimisohtu. Üsna levinud probleemideks on vastavusdeklaratsiooni puudumine ja ebapiisav märgistus.

Oluline on teada sedagi, et tasakaaluliikureid tuleb kasutada vastavalt liiklusseaduses sätestatud nõuetele. Kui minna sellega liiklusesse, peab sõidukil olema signaalkell, helkurid, spidomeeter ja iseeneslikku liikumist takistav seade. Tasakaaluliikuriga sõitmisel tuleb kasutada kiivrit, põlvekaitsmeid, küünarnukikaitsmeid ja muid tootja juhistes toodud isikukaitsevahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles