Verekeskus tähistab sünnipäeva ka Paides

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Paides
Doonoripäev Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Mille muuga verekeskus sünnipäeva ikka tähistaks, kui doonoripäevaga. Paidelastel on hea võimalus omapoolne kingitus üle anda juba homme.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse väljasõidu meeskond ootab Paide doonoreid homme kella 10.30–15.00 Paide Kultuurikeskuses toimuvale doonoripäevale.

Sedapuhku on sündmus natuke pidulikum, sest verekeskus tähistab maikuus oma 75. sünnipäeva.

Verekeskuse kommunikatsioonispetsialist Urve Pals rõhutas, et vaja on kõikide veregruppide verd, sest seoses haiglate järsult tõusnud vajaduse ja doonorite vähenenud aktiivsusega on verevarud jäänud väikseks. «Märkimisväärselt napid on just reesusnegatiivse vere varud,» märkis ta.

Seetõttu on eriti oodatud 0-reesusnegatiivsete doonorite veri. «Aga mõistagi kutsume head tegema ka teiste veregruppide doonoreid ja esmaseid vereloovutajaid,» lisas Pals.

Verekeskuse juhataja Riin Kullaste kiitis Paide inimesi, kes on andnud olulise panuse verevarudesse ja inimelu päästmisele. «Paide inimesed on korduvalt tõestanud, et nad on suure südamega inimesed ning igati väärt kandma Paide uhket tiitlit „Eestimaa süda“. Paides korraldatud doonoriüritused on alati olnud rahvarohked. Viimati olime Paides 26. aprillil, mil tehti 88 vereloovutust ning koguti ligi 40 liitrit hinnalist verd,» ütles ta.

Doonorlus on heategevus, mis ei nõua palju aega ega vaeva ning sellega saaksid hakkama paljud meist. Doonoripäeva külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5 kuni 10 minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning väikesele puhkusele pärast vereandmist. Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 milliliitrit verd – see on kõigest kaheksa protsenti kogu täiskasvanu inimese verest, mis taastub keskmiselt 72 tunni jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles