Toetused ajavad põllumeest vihale

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui maaelu arengukava järgi jagab riik PRIA kaudu põllumeestele toetuseks justkui miljoneid, siis tegelikult neid kasutada ei saa, sest madala piimahinna tõttu ei jätku raha investeerida. Nii viivad määratud suured toetused põllumehi hoopis endast välja.

Järva-Jaani vallas tegutsev osaühing Paistevälja sai pool miljonit eurot, et ehitada tahkesõnnikuhoidla ja robotlauda pikendus ning osta vabalüpsisüsteem. «Mis ma selle toetusrahaga tegema hakkan, kui piimahind on nii madal, raha pole, et midagi ehitada, toetust saan ju tagantjärele. See aasta ei hakka ma midagi ehitama,» ütles osaühingu juht Meelis Mändla.

Kui taotluse kirjutamise ajal maksis piimaliiter veel 25 senti ja seegi oli Mändla ütlust mööda juba alla omahinna, siis nüüd on hind langenud lausa naeruväärsele 20 sendile liitrist. «Nüüd ajavad need toetused kohe vihale, sest ilmselt on vaja ehitamise asemel hoopis piima tootmine ära lõpetada, kuid siis jääb ju maal elu täitsa seisma,» arutles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles