Järva-Jaani saab 3,5-miljonit eurot maksva katlamaja

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Erakogu

Homme avab kodumaine juustu- ja võitootja Epiim Järva-Jaanis kõrgtehnoloogilise katlamaja, kus kasutatakse põlevkiviõli asemel taastuvenergiat. Tänu sellele lähevad kulu- ja loodussäästlikule küttesüsteemile üle ka kohalik koolimaja ja spordihoone.

Epiima juhatuse esimehe Jaanus Muraka sõnutsi on tegemist esimese hakkepuitu kasutava katlamajaga Eesti piimandustööstuses, mis toob ettevõtte jaoks kaasa olulise kulude kokkuhoiu. „Varem sõltusime oma tootmisprotsessis ainult nafta maailmaturuhinnast tulenevast põlevkiviõlist. Näiteks 2014. aasta kõrgete hindadega kulus Järva-Jaani meiereil õli ostmiseks üle miljoni euro aastas, kuid uue katla tarbeks kuluva hakkepuidu ostmiseks kulub meil aastas neli korda vähem,” selgitas Murakas. „Väga energiamahukas protsess on näiteks eksporditurgudele suunatud piimapulbritootmine ja efektiivsed energeetikalahendused tõstavad ettevõtte konkurentsivõimet ka rahvusvahelistel turgudel”.

Lisaks Järva-Jaanis asuvale Epiima meiereile hakkavad uut küttesüsteemi kasutama ka ligi 300 õpilasega Järva-Jaani gümnaasium ning kohalik spordihoone, mida kasutab pea kogu vald ehk ligi paartuhat inimest. “Lisaks kulude kokkuhoiule tähendab see kohalike jaoks ka puhtamat elukeskkonda, sest varasemaga võrreldes väheneb välisõhusaaste aastas koguni 668 protsendi ulatuses,” rääkis Murakas. Näiteks vääveldioksiidi emissioon väheneb aastas sada protsenti, põlemisel eralduva heitgaasi NOx emissioon 78 protsenti ning süsihappegaasi heitkogus 571 tonni aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles