Lapsed uurivad kodukohad põhjalikult läbi

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Rodendau (vasakult), Markus Sulg ja Heili Aavola mõõtsid üheks Pärnu jõe kiireima vooluga kohaks oma uurimustöös Veski-Silla.
Maris Rodendau (vasakult), Markus Sulg ja Heili Aavola mõõtsid üheks Pärnu jõe kiireima vooluga kohaks oma uurimustöös Veski-Silla. Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Milline elu kihas vanasti Valasti külamajas või Kahala meiereis. Kui kiirelt voolab Türil Pärnu jõgi ja millised on Vetepere vanad pühapaigad. Seda ja palju muud põnevat on Järvamaa õpilased tänavu välja uurinud oma kodukoha kohta.

Nii näiteks võtsid Türi põhikooli VIIIb klassi õpilased Markus Sulg, Maris Rodendau ja Heili Aavola oma füüsikaõpetaja Ella Põdra juhendusel uurida Pärnu jõe voolu kiiruse ja langu. «Seda oli huvitav teha,» sõnas Maris Rodendau. «Saime oma kodulinnast läbi voolava jõe kohta palju teada.»

Markus Sulg täpsustas, et töö tarvis tegid nad mõõtmisi umbes viiekilomeetrisel jõelõigul. Jõevoolu kiirust mõõtsid nad selleks ettenähtud seadmega, mille said füüsikaõpetajalt laenuks. «Mõõtmised jäid kevadesse, kui jões on kõige enam vett ja vool kiire,» lausus Heili Aavola. Mõõtmistulemused pakkusid üllatusi. «Kui Türi-Allikul on vool vägagi kiire, siis Särevere all vesi sama hästi kui seisab,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles