Telia hoiatab äikesekahjude eest

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike Viljandimaal Kõpu vallas
Äike Viljandimaal Kõpu vallas Foto: Martin Klamp

Alanud äikesehooajal tasub meelde tuletada põhitõed, kuidas ennast ja oma kodu äikese eest kaitsta. Kui 2015. aasta suvi oli äikese poolt koduseadmetele tekitatud kahjude vaates tagasihoidlik, siis aasta varem oli pilt vastupidine.

2014. aasta äikeseperioodil helistati Telia kõnekeskustesse äikesega seotud probleemidega ca 27 000 korral, mis on väga suur pöördumiste hulk. Klientide mured puudutasid nii koduelektroonika äikesekahjustusi, kaablite tagasiühendamise juhendamist, sideühenduse probleeme jne. Kokku kuulus siis väljavahetamisele ca 1200 seadet, mida äike oli suuremal või vähemal määral kahjustanud.

Äikese puhul on kõige tavalisem suhtumine, et „pole minuga varem midagi juhtunud ja vaevalt ka edaspidi midagi juhtub“. Vahel võrreldakse äikese tabamust koguni lotovõiduga – tõenäosus sellega „pihta saada“ on väike ning veelgi väiksem on võimalus korduvalt mõjutatud saada. Samas puutus Telia alles eelmisel aastal kokku juhtumiga, kus tehnik vahetas päeval välja äikese poolt kahjustada saanud seadme, kuid juba samal õhtul pöördus klient sama murega – nimelt oli vahepeal üle käinud uus äikeselaine ja seadme taas läbi kärsatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles