Nutitelefon pelgab suvesümptomeid

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elisa

Suvekuudel peab arvestama, et nutitelefoni endaga randa või sportima kaasa võttes võivad niiskus, liiv ja higi seda kahjustada. 

Elisa tootejuht Imre Nõmmik ütles, et suvel on nutitelefonide põhiline oht pikaks ajaks otsese päikesevalguse kätte jäämine ülekuumenemine. «Nutiseadmeid tuleks hoida varjus ja pigem mitte rannalina peal, kus neid võib kahjustada liiv,» hoiatas ta. «Ülekuumenemise, higi ja niiskuse eest ei kaitse kahjuks ka telefoniümbrised.»

Ta selgitas, et kaantega telefonikorpused on asendamatud kaitsmaks telefoni maha kukkumisel tekkinud põrutuste ja kahjustuste eest, kuid rannaliival võivad need teha pigem kahju kui kasu. «Kaante vahele sattunud liivaterad võivad hiljem telefoni kotis kandes ekraani ära kriipida,» põhjendas ta.

Ka niiskus- ja tolmukindlate telefonide omanikud võiksid Nõmmiku soovitust mööda meeles pidada, et nimetatud head omadused ei tähenda automaatselt ka veekindlust. «Sellistel telefonidel tuleks regulaarselt kontrollida, et kõik pistikud ja katikud oleksid terved ja korralikult suletud. Rannas telefoni katikuid kasutades tuleb meeles pidada, et ka paari üksiku liivatera sattumisel tihendi vahele, võivad need rikkuda katiku niiskuspidavuse,» rõhutas ta.

Telefoniga snorgeldama või merre last pildistama ei maksa aga kunagi minna, sest soolane vesi ja kloor kahjustavad isegi niiskuskindlat telefoni.

Küsimusele, mida teha kui olenemata kõigist pingutustest telefon siiski merevette sulpsatab, vastas Nõmmik, et see ei tähenda tingimata telefoni eluea lõppu. «Kui telefon ei kuku just Surnumerre, saab kahjustuste levikut peatada ja parandada aku eemaldamise ja telefoni otsekoheselt hooldusesse viimisega,» õpetas ta.

Hoolduses võetakse telefon lahti ja pestakse spetsiaalsete kemikaalidega ultrahelivannides puhtaks. Kui telefon saab niiskust, siis ei lakka see otsekohe töötamast - kahju võib avalduda paari nädala või alles kuu aja pärast.

Telefoni riisiterade või silikageeli ehk hüdratiseerunud ränidioksiidi kotikeste sisse kuivama panemine peaks pigem jääma hädaabimeetmeks ning isegi kui telefon töötab pärast märjaks saamist tavapäraselt, tuleks see viia professionaalide hoole alla. Vastasel juhul hakkavad sool ja niiskus ajapikku telefoni emaplaati hävitama. 

Sportides või füüsilist tööd tehes tasuks telefoni hoida spordipluusi taskus või spetsiaalselt selleks mõeldud telefonikotis ning mitte vastu paljast nahka. «Higikahjustused võivad tekkida aegamööda ja avalduda hiljem selles, et mõni telefoni funktsioon lakkab töötamast või seade lülitab ennast omavoliliselt välja,» rääkis Nõmmik.

Ta pani ka värsketele lapsevanematele südamele, et telefon ei satuks luti asemel väikelaste suhu. «Imiku ila on võimas looduslik keemia, sest peab hävitama lapse suus kahjulikud bakterid. Telefoni jaoks on see lausa söövitava toimega. Nutitelefon on kaetud pisikutega ja eelkõige on telefon imiku kätes ohtlik tema enda tervisele,» täheldas tootejuht.

Nõmmik toonitas, et lõppkokkuvõttes oleneb telefoni eluiga ikkagi kasutaja käitumisest ja imenippe pole kahjuks olemas. «Selge mõistus ja heaperemehelikkus on võtmesõnad,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles