Mosseklubi alustas Paidest suvesõitu

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seitsmes Mosseklubi suvesõit sai alguse Paide kultuurikeskuse eest, kuhu on kogunenud ligemale poolsada Moskvitši 1950ndatest 1990ndateni.

Suvesõidu peakorraldaja Allan Kuusik selgitas, et Paidest sõidavad autod Veskisillale ning läbi Türi ja Kabala Viljandimaale. «Kui tavaliselt on suvesõitudel kavas olnud vigursõit, siis sel korral õnnestus saavutada kokkulepe kardirajaga. Seal sõidab iga auto ühe ringi,» lausus Kuusik. Paides alguse saav suvesõit suundub Järvamaalt Ollepa, Võhma, Reegoldi, Suure-Jaani, Olustvere, Ülde ja Tõnissaare kaudu Vissuverre. «Pikem peatus on ka Olustveres, kus tutvume kohaliku mõisaga,» lisas Kuusik. Õhtuks jõuab autode kolonn Vissuvere külla Veski tallu, kus osalised panevad üles telgid, plõnnivad lõkke ääres kitarri ja laulavad. Järgmisel päeval on autod uudistamiseks talus korraldatava vanavarapäeva ja näituslaada publikule. «Paljud tulevad sõidule perega – naised on sama suured fännid kui mehed. Mõni võtab kaasa vanavanemad, kellel on vanade autodega tugevam side. Osalejaid on imikutest raukadeni välja ja see, et on nii erinevat rahvast, teeb asja just lahedaks,» ütles Kuusik. Suvesõit on Mosseklubi iga-aastane tava juba 2009. aastast ning selle aja jooksul on kogu Eesti risti ja põiki läbi sõidetud. 2013. aastal sai suvesõit alguse Türilt. Allan Kuusiku ütlust mööda on inimesed neid alati hästi vastu võtnud. «Rahvas lehvitab, endal suu kõrvuni. Miks seda mitte teha, kui korraga sõidab mööda suur hulk erksavärvilisi autosid,» sõnas ta. Kuusiku meelest on mossede välimus läinud iga aastaga vingemaks. «Inimesed tegelevad taastamisega ja peavad auasjaks, et masinad uhked oleksid. Igal aastal valime ka kaunitari, kõige ilusama mosse, kelle omanik saab võidukarika,» ütles ta. Maanteel sõidetakse nii kiiresti, nagu eakad sõiduriistad jaksavad ehk kiirusega 60-70 kilomeetrit tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles